Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Κίνηση Συντακτών Διαδικτύου

Κίνηση για τα αυτονόητα κάνουν οι συνάδελφοι που εργάζονται στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και στα portals, με την ελπίδα ότι τελικά θα… αποδείξουν ότι πράγματι δημοσιογραφούν! Όσο περίεργο κι αν φαίνεται στον «έξω κόσμο», μπορεί να λογίζεται ως δημοσιογράφος, η κάθε τηλεπαρουσιάστρια, αλλά οι Συνάδελφοι που εργάζονται σκληρά στα ενημερωτικά ψηφιακά ΜΜΕ, θεωρούνται… αόρατοι! Δεν υπάρχουν πουθενά! Είναι τόσο ανύπαρκτοι, που αγνοούνται, ακόμη και από εκείνους που «κλέβουν» τον ιδρώτα τους κάνοντας… copy - paste!
Λοιπόν, κάποιοι από αυτούς τους… «αόρατους» έκαναν μία κίνηση και ζητούν με επιστολή τους προς το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών, την αναγνώρισή τους. Η επιστολή των συναδέλφων – εργαζομένων προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, έχει ως εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Έπειτα από χρόνια αναμονής, οι δημοσιογράφοι-εργαζόμενοι στο Διαδίκτυο (ενημερωτικά ψηφιακά ΜΜΕ) θεωρούμε ότι έφτασε η ώρα να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δρόμος της διεκδίκησης αυτής περνάει μέσα από το σωματείο μας, το οποίο όμως, παρά τις επίπονες προσπάθειές μας τα τελευταία χρόνια, αποφεύγει να θέσει το πρόβλημα σε προτεραιότητα.
Η εργασία μας ασφαλώς είναι δημοσιογραφική. Γίνεται δε πολλές φορές πηγή πληροφόρησης για άλλα -κλασικά- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η διαδικτυακή δημοσιογραφία αποτελεί το μέλλον του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Συνεπώς, η αναγνώριση της εργασίας μας ως δημοσιογραφικής, είναι πέρα από δίκαιη και αναγκαία, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς (να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις της ΕΣΗΕΑ και να ασφαλιστούμε στα Ταμεία του Τύπου, ΤΣΠΕΑΘ, ΕΔΟΕΑΠ), καθώς και να μπουν κανόνες στον τρόπο λειτουργίας των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στην Ελλάδα.
Θα επιθυμούσαμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης να κάνει δεκτό το αίτημά μας για μία συνάντηση, στην οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις, τα αιτήματά μας και όλες τις πτυχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον εργασιακό βίο μας.
Δημοσιογράφοι-εργαζόμενοι
σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και portals.

*** Ας έχουν υπ’ όψιν τους, ότι: Επειδή η επαγγελματική ιδιότητα δεν έχει σχέση με την συνδικαλιστική ιδιότητα, ας μην θεωρούν αρμόδια της ΕΣΗΕΑ για την επαγγελματική τους αναγνώριση, διότι η Ένωση είναι συνδικαλιστικό σωματείο. Γι’ αυτό ας αποταθούν και προς τα υπουργεία Απασχόλησης και Τύπου. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες αρμόδιες υπηρεσίες στις Βρυξέλλες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου