Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Το "ξεκατίνιασμα" είναι στο... DNA της "Κατίνας"!



 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
 



 Του 
Διονύση 
Κονταρίνη


Ν. Υόρκη, 2. 
Μην σας παρασύρει ο τίτλος και νομίσετε ότι πρόκειται να ασχοληθώ με κάποια συγκεκριμένη Κατίνα. Κάθε άλλο… 
Απ’ ό,τι μπορώ να θυμηθώ καμμιά Κατίνα δεν σημάδεψε την ζωή μου και καμμιά Κατίνα δεν διασταυρώθηκε με τους δρόμους μου, αλλά ούτε και έχω τίποτα προηγούμενα με κάποια Κατίνα. Απλά κι’ αόριστα θα σας μιλήσω για την…"Κατίνα"! 
Δεν ξέρω πώς και γιατί κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός και για να είμαι πιό συγκεκριμένος, οι κάτοικοι της δύστυχης Ελλάδας και όχι εμείς οι του εξωτερικού, αποφάσισαν να δώσουν ένα όνομα στο φτηνό και κακόγουστο κουτσομπολιό, στο κουτσομπολιό της ζήλειας και της απαξίωσης. Και ειλικρινά δεν ξέρω για πιό λόγο του έδωσαν το όνομα "Κατίνα". 
Έτσι, σήμερα στην Ελλάδα όταν λέμε "Κατίνα" δεν εννοούμε μια γυναίκα, αλλά το φτηνό και απαξιωτικό κουτσομπολιό. Γένους θηλυκού λοιπόν το φτηνό κουτσομπολιό, δίνει και παίρνει σε όλες τις τάξεις του ελληνικού λαού.
«Αυτός είναι Κατίνα», λέει κάποιος, για έναν λάτρη του κουτσομπολιού.
«Με ξεκατίνιασε» λέει ο άλλος που υπέστη βαρεία επίθεση κουτσομπολιού.
«Εγώ Κατίνα δεν γίνομαι» λέει ένας τρίτος, θέλοντας να υπερασπιστεί το υποτιθέμενο αξιοπρεπές επίπεδό του.
«Κατίνα» όμως και το «ξεκατίνιασμα» έχουν βρει πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό χώρο. Το τι γίνεται εκεί μέσα από «Κατίνες» και «ξεκατινιάσματα» δεν λέγεται!
«Κατίνες» κάποιοι καλλιτέχνες «ξεκατινιάζουν» τους άλλους κάποιους, που και αυτοί είναι «Κατίνες», οι οποίοι με τις σειρά τους «ξεκατινιάζουν» τους προηγούμενους. 
Είχα την ευκαιρία προχθές να παρακολουθήσω στην τηλεόραση -την ελληνική βεβαίως- μια κάποια κυρία ηθοποιό, με κάποια, στ’ αλήθεια, ιστορία και κάποιες επιτυχίες, να δίνει συνέντευξη σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι και όταν κάποια στιγμή ρωτήθηκε πώς νοιώθει που κάποιος επίσης γνωστός show man την κουτσομπολεύει στο πρόγραμμά του κάθε Τρίτη, περίπου στις εννέα, η κυρία απήντησε.
- «Τώρα μιλάμε για μια πολύ μεγάλη… Κατίνα!». (Παρένθεση: Αυτό δείχνει ότι έχουμε διαφόρων μεγεθών Κατίνες. Κλείνει η παρένθεση και πάμε πάρα κάτω).
- «Ναι αλλά αυτός σας… ξεκατίνιασε!». Έτσι ακριβώς είπε η δημοσιογράφος.
- «Και τι θέλεις κορίτσι μου; Να γίνω κι’ εγώ… Κατίνα;»… 
Τελικά σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης η κυρία ηθοποιός μεταχειρίστηκε για πολλούς και διάφορους άλλους πάνω από πενήντα φορές τις λέξεις «Κατίνα» και «ξεκατίνιασμα»!.. 
Μετά από όλα αυτά μου γεννήθηκε μια απορία. Πώς οι Κατίνες πάσης Ελλάδος δεν έχουν ακόμη ξεσηκωθεί να επαναστατήσουν και εν ανάγκη να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο, ακόμη και σε αυτό το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του ονόματός τους!
- «Τόσα ονόματα κύριέ μου υπάρχουν. Ήταν ανάγκη να διαλέξετε το δικό μας όνομα; Χάθηκαν η Μαρία, η Πολυξένη, η Τασία, η Αθηνά, η Ρούλα, η Ελένη; Χιλιάδες τα θηλυκά ονόματα στη χώρα μας, την Κατίνα βρήκατε να διαλέξετε; Γιατί;» Αναρωτιέμαι μήπως το όνομα Κατίνα δίνει μια κάποια πιό μεγάλη έμφαση στο αδίκημα του φτηνοκουτσομπολιού; Λέω, μήπως. 
Μέχρις στιγμής απ’ ό,τι μπορώ να γνωρίζω, ούτε μια Κατίνα δεν έχει επίσημα διαμαρτυρηθεί. Κι’ έτσι το «ξεκατίνιασμα» στην Ελλάδα δίνει και παίρνει.
Αυτός ο γνωστός showman, ένα κάποιο διάστημα «ξεκατίνιαζε» σε μόνιμη βάση γνωστό ποινικολόγο της Αθήνας. 
Το τι του έσουρνε δεν περιγράφεται! Κι ο «ξεκατινιασμένος» ποινικολόγος, τα πήρε… στο κρανίο, έγινε για ένα διάστημα κι αυτός «Κατίνα» και «ξεκατίνιαζε» τον showman και μετά κατέφυγε στην Δικαιοσύνη και επανέφεραν τον showman στην τάξη, ο οποίος όμως κάπου-κάπου «ξώφαλτσα» του ρίχνει και μια «κατινιά»! 
Βέβαια, δεν λείπουν οι «Κατίνες» και στον πολιτικό χώρο… Εκεί γίνονται τα μεγάλα «ξεκατίνιασμα»! 
Τελικά, με τις «Κατίνες» και τα «ξεκατινιάσματα» δεν μπορεί κανείς να βρει άκρη στην Ελλάδα μια και κάποιοι νεοέλληνες έχουν στο αίμα τους το… DNA της «Κατίνας». Ίσως είναι κι αυτό μία λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης… 
>>> Όταν ακούγεται στο θέατρο κάποια κραυγή "Άντε μωρή Κατίνα!", η θιγόμενη απαντά: "Κατίνα λέγανε και την Παξινού!"...

10 σχόλια:

  1. Αν και τώρα δηλαδή τούτο το καλοκαίρι του 2014 αποφάσησα να αποξενοθώ από τα κατινιάσματα, έτσι σαν να θέλω να βγάλω από μέσα μου αυτά τα γειτονικά μπιρι μου και μπίρι σου δηλαδή τα μικροκουτσομπολιά της κατινίτσας κι αποφάσησα να έρθω σε ερημονήσι να κάνω τον ερημήτη όπου σχεδόν το κατάφερα μέχρι σήμερα όπου είδα το χρονογράφημα του φίλου Ντένη.
    Έσι αποφάσησα να σπασω την καλογερική μου μοναξιά αφήνοντας το κομποσκίνι κατά μέρος
    και να καταλήξω στην τελική απόφαση ότι δεν τα κατάφερα να Αγιάσω, έτσι πολύ σύντομα θα επανέλθω στον κόσμο των ζώντων εκεί όπου θα ακουστεί κια η φωνή μου, όπως πρώτα.

    Μια Δεύτερη γνώμη που έχει σφηνώσει στον εγγέφαλό μου, ίσως θα έπρεπε να πάω στο Άγιο Όρος παρέα με τομ Εφραίμ ίσως και να άγιαζα
    Να έχετε ένν καλό μήνα
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαγοητευμένος από τις διακοπές σου φίλε Γαβρίλη και καταλαβαίνω τι θα πέρασες αφού είχες να κάμεις με το ελληνικό δημόσιο.
    Τέλος πάντως. Τουλάχιστον πήρες λίγο άρωμα πατρίδας.
    Σε περιμένω φίλε μου για καφεδάκι.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....
    μου θύμησες
    το ΛΕΣΒΟΣ

    και τις λεσβίες...

    Κάποιους Μάιους πίσω, σ΄ένα μου μονόπρακτο:"ΣΑΠΦΩ, η Λεσβία Ιέρεια της Αγάπης" το οποίο ευμενώς παρακολούθησαν οι εν Αστόρια ομογενείς της Λέσβου στο Σπίτι τους,
    σ΄ένα διάλογο,
    είχα "αναφερθεί ...προφητικά!!!" για την πρόταση κάποιου Δημάρχου τους, να ... αλλάξουν το όνομα του πανέμορφου αρχαίου νησιού τους ...

    Ας ΜΗ δίνουν σημασία
    οι αγαπητές κυρίες
    στους " ... αριστο-φανικούς" κραυγασμούς...
    Τα ξερά @@@@@
    δεν κολλάνε,
    αν το όνομα έτυχε να είναι το χαίδευτικό της Κατερίνας, ή
    Αικατερίνης.

    Αυτοί/ές που έχουν λεξιπενία,
    έχουν και τα ...μαλλιά και ίσως και τα χτένια...
    Να είσαι καλά, Φίλε Ντένη,
    Υιώτα
    "αστοριανή"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς, τι; Θεατρικό έργο με τίτλο: "ΣΑΠΦΩ, η Λεσβία Ιέρεια της Αγάπης"; Είναι δυνατόν; Για όσους γνωρίζουν λίγα ελληνικά, η προερχόμενη εκ Λέσβου λέγεται Λέσβια και όχι Λεσβία. Λεσβία ήταν μία από το Λάτιο και λόγω του βίτσιου της οι όμοιές της ονομάστηκαν Λεσβίες. Ας προσέχουμε. Η Λέσβος ουδεμία σχέση έχει με τις λεσβίες. Εάν τυχόν η ονομασία τους πήγαζε από τη Λέσβο, θα λεγόντουσαν Λέσβιες! Ώστε και ο δήμαρχος του νησιού δεν γνωρίζει ότι η Λέσβος με τις Λέσβιες δεν έχει καμμία σχέση με τις λεσβίες; Τι να πει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω! πω!
    Τι να πω κι εγώ ο αγράμματος, είστε όλοι σας σαν το πιπέρι και το αλάτι σ' ένα μονότονο φαγητό, αυτό της πνευματικής μοναξιάς, αυτής του χωριού.
    Μου ξανα δημιουργήσατε το ενδιαφέρον της ανταλλαγής γνωμών και απόψεων.

    Το τόσο παρεξηγημένο νησί μας η Λέσβος, που για εμάς όταν απευθυνόμεθα στο αγγλόφωνο κοινό έχει εκλείψη η Λέξη Λεσβος κι έχει αντικαταστηθεί από το Μυτιλήνη, προς αποφυγήν παρεξηγήσεως.

    Μόνο στην 31 λεωφόρο και 34 δρόμους ΝΥ υπάρχει μια λέσχη στα Ελληνικά ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΛΕΣΧΗ

    αν ήταν στην Αγγλικλη γλώσσα θα την ονόμαζαν Μυτιλήνης προς αποφυγήν παρεξηγήσεως.

    Έμαθα και κάτι που δεν ήξερα από τον φίλο Παντελή!!!!

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γαβριήλ, εκεί είναι η ξεφτίλα μας και -όπως βλέπεις- της οικονομικής κρίση προγήθηκε μορφωτική κρίση! Και ο δήμαρχος; Συγκεκριμένα αυτός έκανε την πρόταη να αποφεύγεται η λέξη Λέσβος και να χρησιμοποιείται αντ' αυτής η ονομασία Μυτιλήνη. Με την ίδια έννοια οι Βρετανοί να αλλάξουν την λέξη "βασίλισσα" γιατί "queen" λένε και τον... gay!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πως και γιατί από την Κατίνα και το ξεκατίνιασμα φτάσατε στις Λεσβίες και στη Μυτιλήνη δεν μπορώ να το καταλάβω. Μια φωτογραφία του σημερινού Έλληνα ήθελα να δώσω. Φαίνεται πως δεν τα κατάφερα. Αστειεύομαι. Να πω ότι η Λέσβος ή Μυτιλήνη, όπως την προτιμάτε, μου έχει χαρίσει δυό πολύ καλές μου φίλες. Τη Μαριάνθη Βάμβουρα και τη Δώρα Παρίση. Και οι δυό τους Άνθρωποι με κεφαλαίο Α. Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν απορείς για το πώς φτάσαμε, από τις "Κατίνες" στις λεσβίες, ανάτρεξε σε όσα έχουν γραφτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...πριν μπει η νέα εβδομάδα,

    Φίλε Παντελή,

    κι εγώ μαθαίνω! Ευχαριστώ.

    Και για να σου πω την αλήθεια, τότε,
    με διόρθωσαν πιο γραμματιζούμενοι από μένα!!! δεν έδωσα συνέχεια...
    άλλωστε,
    δεν έχουμε εδώ, τις πηγές να τρέχουμε...
    (ακόμη και λεξικά δεν βάζουν ΟΛΕΣ τις λεπτομέρειες...)

    Τώρα, αν μπλεχτούμε στο ...ξεμπλέξιμο... πάει κάπως μακριά κι εννοώ:
    μύθο,καθαρεύουσα, "θεατρικό δήμαρχο..." , ... κ. α. (διάβασε, παρακαλώ, την γραφή μου προσεκτικότερα)

    Τώρα,
    αντιγράφω:

    "... εκεί είναι η ξεφτίλα μας και -όπως βλέπεις- της οικονομικής κρίση προγήθηκε μορφωτική κρίση!
    ΠΞ" ...
    όπως
    απαντάς στον φίλο Γαβρίλη...
    Πολύ "αντρίκια" η συμπεριφορά, Φίλε μου, ...
    διότι
    ακόμη
    και
    να έγινε ΛΑΘΟΣ
    ΞΕΧΝΑΣ οτι κάμποσοι από μας
    λείπουμε
    τουλάχιστον καμια σαρανταριά χρόνια από την "πολυ-μορφωμένη" πατρίδα
    !!!!
    και
    όταν "γράφουμε" (σε οποιαδήποτε μορφή)
    ευελπιστούμε και σε κατανόηση... που ξεχνάμε τα σωστά ελληνικά μας..

    Ευτυχώς που υπάρχουν Έλληνες όπως κι εσύ, που δεν σε έχει πιάσει ούτε η μία κι ούτε η 'αλλη κρίση,
    να μας τα θυμίζουν έστω και με τον...
    βούρδουλα!!!

    Συγγνώμη
    πεντάμορφο νησί
    της 10ης Μούσας!

    Κάπου, κι εγώ -όπως κι εκείνη- ίσως
    σφάλλαμε!

    Καλή εβδομάδα σε όλους,
    Υιώτα
    "αστοριανή"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας μην υπάρχει ούτε καν υποψία ότι πρόσβαλα ή προσπάθησα να προσβάλω. Και ε΄να τυχόν υπάρχει τότε ζητώ ταπεινά ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Όμως, δεν ζητάω καμμία συγγνώμη, από κάποιον που γράφει και υπογράφε ένα έργο, ή από κάποιον ανιστόρητο ιστορικό. Σε κάτι τέτοιους οφείλεται η μορφωτική κατάντια μοας, η ξενομανία, η ξενολατρεία και η ξενοδουλεία. Ας βρίζουμε πια, τον τόπο ππου μας γέννησε. Είναικρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή