Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Η Κρήτη στο "πόδι" για τα χημικά - Και η Αθήνα "κωφεύει"



Χιλιάδες πολίτες κινητοποιήθηκαν και την περασμένη Πέμπτη, στα Χανιά, κατά της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα νερά της Μεσογείου. Ήταν ακόμη μία παγκρήτια διαδήλωση, που παρά την έντασή της και την αφορμή, δεν κατάφερε να «ευαισθητοποιήσει» πανελλαδικής εμβέλειας ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα…
Σύμφωνα με το σχέδιο του Διεθνούς Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας πρόκειται να καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής επιχείρησης που θα λάβει χώρα σε απόσταση 200 μιλίων δυτικά της Κρήτης, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας. 
Πρόκειται για μια πιλοτική μέθοδο, που θα εφαρμοστεί πρώτη φορά, καθώς κανένα κράτος δεν δέχτηκε να λάβει χώρα η διαδικασία σε εγκαταστάσεις στο έδαφός του. 
Τα επίσημα χρονοδιαγράμματα προβλέπουν ότι η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014, γεγονός που καθιστά τον επόμενο μήνα κρίσιμο για εξελίξεις.
Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρίνουν τη διαδικασία ως ιδιαιτέρως επισφαλή, καταγγέλλοντας την απροθυμία των αρμόδιων αρχών να παράσχουν συγκεκριμένη ενημέρωση, ακόμα και για τον ακριβή χρόνο που θα λάβει χώρα η επιχείρηση, πόσο μάλλον για το αν έχει γίνει μελέτη για περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Σε ανακοίνωση του Ανοιχτού Συντονιστικού Χανίων κατά των Χημικών του Πολέμου, μεταξύ άλλων, τονίζεται:
«Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τεράστιοι και η οικολογική καταστροφή ασύλληπτη. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα ενός τέτοιου πειράματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδέχεται μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε τερατογενέσεις, καρκίνους οποιασδήποτε μορφής και νέκρωση κάθε ζωντανού οργανισμού στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου». Και σχετικά με την σιωπή εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων, σημειώνεται:
«Θα περίμενε κανείς πως ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αν μη τι άλλο, θα ευαισθητοποιούσε το χώρο της ενημέρωσης. Όμως τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ σιωπούν προκλητικά.
»Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο κόσμος αγνοεί τα γεγονότα, αφού φυσικά η πλήρης αδιαφάνεια, η συγκάλυψη και η εκκωφαντικά σιωπηλή ενημέρωση αποτελούν το πλαίσιο πραγμάτωσης του εγκλήματος.
»Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που αδυνατούν να αποδεχτούν το γεγονός πιστεύοντας πως πρόκειται για ‘φήμη’ ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού οι ιθύνοντες αρνούνται να το σπουδαιολογήσουν φοβούμενοι να αποκαλύψουν το έγκλημα. Την ίδια στιγμή το δήθεν ανεξάρτητο κατεστημένο των μεγαλοδημοσιογράφων… της χώρας σφυρίζει αδιάφορα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου