Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τι γράφει για τον Μάνο Αμελίδη, ένας συμμαθητής του...

Του 
Γιώργου 
Λεβεντογιάννη 
από το 
http://styx.gr
Ο Μάνος Αμελίδης, το γελαστό παιδί στο γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας, πάνω στο λόφο με τα πευκάκια... Συμμαθητής μου στις δύο τελευταίες τάξεις του γυμνασίου. Αλησμόνητα εφηβικά χρόνια! Τότε που ήρθα στην Αθήνα "μετανάστης" στα δεκάξη! Ο φιλαράκος μου ο Μάνος, ο αγαπημένος της μάνας μου της κυρα Ρήνης.
Και ποιούς να πρωτοθυμηθώ από κείνη την αλησμονητη ροκογενιά! Την Αννούλα την Κούκου, τη Γιούλη τη Μιρεζσώτου, την Σοφούλα την Τσουλούφη! Κορίτσια όνειρο σαν γιασεμιά, που ευωδίαζαν όμορφια και καλωσύνη. Και αγόρια αντράκια σαν τον Μάνο, τον Μάκη τον Σαρο, τον Τασο, τον Αλεξανδρή... Και ποιούς να πρωτοθυμηθώ και ποιούς να πρωτοκλάψω. Κάποιοι καλοί έφυγαν νωρίς!..
Με τον Μάνο η φιλία μας έδεσε γιατί σμίξαμε στο καζάνι της δημοσιογραφίας. Ηρθε και με βρήκε στη Φειδίου. Μόλις είχε τελειώσει την ΑΣΟΕ αλλά δεν γουστάριζε τα λογιστικά νούμερα. Με παρακάλεσε να τον βοηθήσω να γίνει διορθωτής. Τον σύστησα στον καλό συνάδελφο, τον μπαρμπα Κώστα, τον πατέρα του Κανέλου Τσουτάκου!
Ημουνα αρχισυντάκτης και ο Διευθυντης μου ο αείμνηστος Χρήστος Φιλιππίδης δεν μου χάλασε χατήρι. Εκανε τα πρώτα βήματα στην "Ακρόπολι" (άλλες εποχες, άλλοι δημοσιογραφοι)... Περπάτησε μόνος του τα δύσβατα μονοπάτια της δημοσιογραφίας. Δεν "χωρίσαμε" ποτέ!.. Πέρασε από την "Εξπρές" κι αργότερα πήγε στα διοικητικά της ΕΣΗΕΑ. Ναναι καλά ο Δημήτρης Τσαλαπάτης και ο Κωστής Μπετινάκης...
Τά δινε όλα για τους συναδέλφους του το γελαστό παιδί με την ανοιχτή αγκαλιά. Μια αγκαλιά που βρήκε αγάπη και η Φοίβη μας, η αξάχαστη. Την τελευταία φορά που ήρθαν στο Βραχάσι, στο σπίτι της Ρένας, έσφυζαν και οι δυό από ζωή. Οι φίλοι μας οι Κρητικοί, που τους γνώρισαν και κάναμε παρεάκι, πίνουν ρακι στ' όνομά τους.
Υστερα η Φοίβη παραδόθηκε στο Χάρο. Κι ο Μάνος αμελούσε για την υγειά του!
 
...Ερήμωσε η γειτονιά
και στην καρδιά μου βρέχει
τα παραθύρια σφαλιστά
τρέχει η ζωή μας, τρέχει..
 Ηταν καλός, ήταν γλυκός
σαν το μικρό παιδάκι
 τώρα τον ίσκιο του θωρώ
στο έρημο σοκάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου