Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τι λέει ο... Καλλικράτης, εν όψει των δημοτικών εκλογών



Του 
Φώτη Μιχαήλ*

Η λαχτάρα μας για την ωραιότητα και την αλήθεια φέρνει τα βήματά μας στην Ακρόπολη της Αθήνας, στα χρόνια που χτιζότανε ο Παρθενώνας. Ένας από εκείνους τους αθάνατους διδασκάλους της ανθρωπότητας, ο πασίγνωστος τότε αρχιτέκτονας Καλλικράτης, είναι εκεί. Τον συναντάμε στα προπύλαια.
- Καλώς τους! Από πού μας έρχεστε και τι ζητάτε εδώ στα μέρη μας τα ιερά;
- Ερχόμαστε από την Ελλάδα του 2014. Είμαστε εμείς που δώσαμε το όνομά σου στην τελευταία μας διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά που ποτέ μέχρι σήμερα δεν μπήκαμε στον κόπο να σε γνωρίσουμε από κοντά και να σε συμβουλευτούμε.
Εξήγησέ μας, σοφέ Καλλικράτη: Γιατί ο δικός μας ''Παρθενώνας'', ο καλλικρατικός μας Δήμος, δεν είναι τόσο στέρεος, τόσο φωτεινός, τόσο ελκυστικός και λειτουργικός, όπως ο δικός σου; Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας σου; Θα μας τα πεις;
-Τα μυστικά, που ζητάτε να μάθετε, θα προσπαθήσω να σας τα πω με λόγια απλά:
1. Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, το μεγαλειώδες αυτό έργο δεν είναι έργο ενός μονάχα ανδρός. Ο Ικτίνος κι εγώ καταρτίσαμε τις μελέτες και τα σχέδια. Επιστάτης και ελεγκτής δαπανών ήτανε ο τιμιότατος Φειδίας, ενώ την γενική επίβλεψη την είχε ο ανύσταχτος άρχοντάς μας ο Περικλής.
Επί έξι συνεχή χρόνια συνεργαστήκαμε όλοι μας αρμονικά, χωρίς εγωϊσμούς και ίδιον όφελος. Ο καθένας προσέφερε από την πλευρά του το καλύτερο που μπορούσε. Έτσι γίνονται στις πόλεις τα έργα τα σπουδαία. Έτσι να κάνετε κι εσείς.
2. Σε όλη του την έκταση, το οικοδόμημα, κατασκευάστηκε με γνώμονα τον κανόνα του Πολυγνώτου, και με αναλογίες βασισμένες στην διάμετρο των κιόνων. Κανένας αρχιτέκτονας δεν μπορεί να αναδείξει έργο περιφανές, χωρίς την χρήση σταθερών κανόνων και αναλογιών.
Το ίδιο γίνεται και με τις υποθέσεις του Δήμου: Κανένας δήμαρχος και κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να πετύχει στο έργο του, εάν δεν βασίζεται πάνω σε σταθερούς κανόνες ηθικής συμπεριφοράς και νομιμότητας. Όσο για τις ''αναλογίες'', αυτές προκύπτουν από το φιλότιμο και το παράδειγμα των αρχόντων. Ανάλογα με το ποιόν τους διαμορφώνονται και οι πολίτες.
3. Δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά θα σας το αποκαλύψω: Οι κίονες του Παρθενώνα δεν είναι κατακόρυφοι! Εάν προεκταθούν νοητά προς τα πάνω, στα 1852 μέτρα ακριβώς, συναντιούνται και σχηματίζουνε μια νοητή πυραμίδα. Η κορυφή της ευθυγραμμίζεται με το κεφάλι του αγάλματος της θεάς Αθηνάς, που βρίσκεται στο κέντρο του ναού.
Παρόμοια μπορείτε να λειτουργείτε κι εσείς μέσα στον Δήμο σας: Οι θελήσεις σας να μην είναι εντελώς κατακόρυφες. Ας γέρνουν κάπως συγκαταβατικά, ώστε εύκολα να συναντιόνται και να γίνονται έτσι πιο δυνατές και πιο καρποφόρες.
Και να μην ξεχνάτε ότι το ποθούμενο σημείο συνάντησής τους είναι η ''κεφαλή της Αθηνάς'', δηλαδή, η Σοφία και το θέλημα του Θεού.
4. Το μεγαλύτερο απ' όλα τα μυστικά είναι τα μέτρα που πήραμε για την αντισεισμική δόμηση του Παρθενώνα:
Πρώτον, κάθε λίθος έχει εντελώς δικό του σχήμα, και μέσα στο σύνολο κατέχει θέση αυστηρά μοναδική.
Δεύτερον, για κάθε τμήμα χωριστά προηγήθηκε λεπτομερής μαθηματική και αρχιτεκτονική μελέτη.
Και τρίτον, τα διάφορα μέρη του οικοδομήματος τα ενώσαμε γερά μεταξύ τους χρησιμοποιώντας λιωμένο μολύβι.

- Και γιατί μας τα λες όλα αυτά, πανεύφημε Καλλικράτη;

- Σας τα λέω, διότι, εάν πράγματι επιθυμείτε κι εσείς να χτίσετε ''αντισεισμικά'' τον δικό σας καλλικρατικό ''Παρθενώνα'', δεν έχετε παρά να μας μιμηθείτε αντίστοιχα:
- Οι πολίτες μοιάζουνε με τους λίθους τους ποικιλόμορφους. Δεν είναι άτομα πανομοιότυπα. Είναι πρόσωπα με ξεχωριστούς χαρακτήρες ο καθένας και με χαρίσματα επίσης ιδιαίτερα. Γι' αυτό και η ''οικοδόμηση'' του καλλικρατικού σας Δήμου θα γίνει τόσο πιο σταθερή όσο πιο κατάλληλα αξιοποιηθούνε τα διάφορα μέλη του.
- Πριν από κάθε απόφαση και πριν από κάθε έργο του Δήμου ας προηγείται μελέτη εμβριθής και τίποτε να μη γίνεται στα κρυφά και στην τύχη. Τα πρόχειρα έργα δεν αντέχουνε στους ''σεισμούς''.
- Λαός και διοίκηση για να λειτουργήσουν ''αντισεισμικά'', δηλαδή με ενότητα, χωρίς αποκλεισμούς και διχόνοιες, έχουνε ανάγκη από ''λιωμένο μολύβι''. Αναζητείστε το, δυνατό και ανόθευτο, στην σοφία και στην ασκητική των προγόνων σας.
"Αυτά είναι τα μυστικά μου", συμπληρώνει ο Καλλικράτης. "Εάν θέλετε πραγματικά να τιμήσετε το όνομά μου στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βάλτε τα απλώς σε εφαρμογή. Εσείς θα είστε οι κερδισμένοι!"...
* Ο κ. Φ. Μιχαήλ, είναι ιατρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου