Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

Αναπλάθεται ο χώρος των Ηετιώνιων Πυλών του Πειραιά

Ένα ακόμα μεγάλο  έργο της "Πολιτιστική Ακτή Πειραιά" μπήκε στη φάση της υλοποίησης του, με το έργο της μετατροπής του κτιρίου του ΟΛΠ (Καστράκι) σε Αρχαιολογικό Θεματικό Μουσείο, με παράλληλη ανάπλαση όλου του κοινόχρηστου και αρχαιολογικού χώρου των Ηετιώνιων Πυλών.
Η απόφαση για ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΟΛΠ, όπως επίσης για το όλο έργο από την Επιτροπή Μουσείων του ΥΠΠΟΑ και τον υπουργό Πολιτισμού.
Στόχος του έργου η διαμόρφωση του λιμανιού ως Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού και στο άνοιγμα μέρους του λιμένα για την άμεση επικοινωνία των κατοίκων με την θάλασσα.
Οι στρατηγικές πολιτικές του ΟΛΠ εγκρίθηκαν από διυπουργική επιτροπή, το σύνολο των φορέων της πόλης, την περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση, την ΕΣΑΛ και το ΥΝΑ, το ΥΠΠΟΑ κ.ά.
Επειδή ο Πειραιάς έχει ήδη ένα αξιολογότατο αρχαιολογικό Μουσείο, αποφασίσθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Ηετιώνιων Πυλών το υφιστάμενο κτίριο μετά την καθαίρεση των παλαιών παραπηγμάτων να μετατραπεί σε Θεματικό Αρχαιολογικό με εκθέματα που έχουν σχέση μόνο με το λιμάνι. 
Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιά δούλεψαν συστηματικά, ώστε το νέο Μουσείο να προβάλει τον λιμένα ως Λιμάνι της Μεσογείου.  
Η μουσειολογική προμελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μουσείων του Υ.Π.Π.Ο.Α ομόφωνα, απόφαση την οποία και ενέκρινε ο υπουργός Πολιτισμού.
Με το έργο αυτό δημιουργείται:
α) Κτίριο Μουσείου 9.465τ.μ.
β) Πλατεία έμπροσθεν αυτού 3.960τ.μ.
γ) Υπόγειος χώρος στάθμευσης 250 ΙΧ.
δ) Διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου των Ηετιώνιων Πυλών.
ε) Νέες Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κόμβος.
στ) Μερική πεζοδρόμηση της οδού Κανάρη.
Πρόκειται για την τρίτη ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς ΟΛΠ, μετά τη μετατροπή του ΣΙΛΟ σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, της Πέτρινης Αποθήκης σε μουσείο Μετανάστευσης, παράλληλα με τα έργα του Μώλου Κράκαρη, του Πάρκου Δραπετσώνας, της Πλατείας Μικρασιατών, των Θεματικών "Αποθηκών" και του χώρου και κτιρίου του παλαιού Σταθμού ΣΕΚ, ο οποίος θα παραχωρηθεί στο Δήμο Πειραιά. 
Ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έχει όλα τα χαρακτηριστικά του προηγούμενου πετυχημένου διαγωνισμού για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
Θα απονεμηθούν τρία Βραβεία (1ο Βραβείο 28.820 €, 2ο Βραβείο 21.135 € και 3ο Βραβείο 14.090 €) και τρεις εξαγορές (12.000 €). 
Αναθέτουσα αρχή θα είναι ο ΟΛΠ ΑΕ, Προϊστάμενη Αρχή το Δ.Σ. και Διευθύνουσα Υπηρεσία η Δ/νση Τεχνικών Έργων.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ενώ η κριτική επιτροπή που συστήνεται βάσει της Υ.Α. 26804/11 είναι επταμελής και θεσμική, στην οποία συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του ΟΛΠ.
Το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται στις 22 Δεκεμβρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου