Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΗΜΕΡΑ>>> Εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά- Συγκλονιστική μαρτυρία Τούρκου


Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, με την ευγενική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, οργανώνει εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση των 58 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών (6/7 Σεπτεμβρίου 1955).
Η εκδήλωση με τίτλο «Εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες στη σημερινή Τουρκία – “Είδη προς εξαφάνιση”;» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 16 τρέχ. στις 6 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα).
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου θα εγκαινιάσει έκθεση σπάνιου και ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού από τους βανδαλισμούς των Σεπτεμβριανών του ’55. Η έκθεση θα περιλαμβάνει και εφημερίδες του ελλαδικού και ομογενειακού Τύπου της εποχής εκείνης από τη Συλλογή του Στρατή Ταρίνα και το αρχείο της Βιβλιοθήκης της γ.γ. Μέσων Ενημέρωσης – γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης και λέκτωρ του ΕΚΠΑ, δρ. Ιωάννης Αντ. Παναγιωτόπουλος, ο διδάκτωρ Ιστορίας και μαθηματικός, Βλάσης Αγτζίδης, η δημοσιογράφος, βουλευτής Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστήμιου, Άγγελος Συρίγος.

Τα συμπεράσματα θα εξαχθούν από τη δρ. Ιστορίας και Γενική Γραμματέα του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών, Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Αντώνης Λαμπίδης
Η έκθεση θα λειτουργήσει στο χώρο της ΓΓ Μέσων Ενημέρωσης – ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από αύριο Τρίτη 17/9 έως και την Παρασκευή 20/9 (09:00 – 16:00).

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η μαρτυρία ενός Τούρκου, του Μπεκίρ Τζοσκούν, που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη τουρκική εφημερίδα "Cumhuriyet" για τα τραγικά γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955, είναι συκλονιστική, καθώς εκτός των άλλων εκφράζει και την ντροπή που νιώθει... Ο Μπεκίρ Τζοσκούν, αναφέρει:
«Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 ήταν στην εξουσία το δημοκρατικό κόμμα. Στις 13:00 ο κρατικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι ερρίφθη βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θες/νίκη. Και τις βραδινές ώρες ξεκίνησε η επίθεση στα σπίτια και τα καταστήματα των Ρωμιών, των Αρμενίων και των Εβραίων. Πλήθη που είχαν βγει στους δρόμους έσπαζαν τις βιτρίνες, λεηλατούσαν τα ταμεία και έριχναν τα εμπορεύματα στους δρόμους. Επίσης λεηλατούσαν και τα σπίτια. Οι λεωφόροι ήταν αδιάβατοι από τα διάφορα προϊόντα που είχαν ριφθεί. Οι μειονότητες πανικόβλητες έτρεχαν δεξιά-αριστερά. Υπήρχαν ορισμένοι που δολοφονήθηκαν και άλλοι που τραυματίστηκαν. Λεηλατήθηκαν ακόμα οι εκκλησίες και τα νεκροταφεία.
Ο πατέρας της Αντρέ (η σύζυγός του) είχε το γραφείο του, ως αρχιτέκτονας, στο Πέρα, στο 2ο όροφο ενός κτιρίου. Αυτοί που εισέβαλαν μέσα, τον έριξαν μαζί με τους φίλους του κάτω. Είχαν υποστεί σοβαρή βλάβη τα χέρια του και είχε τελειώσει στη συνέχεια η αρχιτεκτονική του ζωή. Αργότερα μετέβη στην Άγκυρα και εργάστηκε στην Πρεσβεία. Παρακολουθούσα αυτόν τον άνθρωπο, αισθανόμενος ντροπή, ενώ τον έβλεπα πως συνέχιζε να αγαπάει την Τουρκία.
Αργότερα αποκαλύφθηκε πως δεν είχε ριχτεί βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ, από Ρωμιούς. Το δημοκρατικό κόμμα στην Τουρκία αντιμετώπιζε πρόβλημα στην οικονομία και είχε καταρρεύσει η εξωτερική του πολιτική . Στο μεταξύ, αυξάνονταν οι αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Με πρόφαση τα γεγονότα, συνελλήφθησαν ορισμένοι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Αζίζ Νεσίν και ο Κεμάλ Ταχίρ, ως υπεύθυνοι για τα Σεπτεμβριανά. Εμείς ακόμα κάθε φορά στα Σεπτεμβριανά ντρεπόμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου