Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Μελέτη για τις διασυνοριακές μετακινήσεις και το “γειτονικό” εμπόριο

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου πραγματοποιεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη συνέντευξη Τύπου, με θέμα την παρουσίαση της μελέτης «Διασυνοριακές μετακινήσεις και εμπόριο: η περίπτωση της Φλώρινας», στην οποία θα τοποθετηθούν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης
Απώτερος στόχος της δημόσιας παρουσίασης της έρευνας είναι η ανάδειξη της σημασίας αλλά και των περαιτέρω προοπτικών ανάπτυξης του διασυνοριακού εμπορίου, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των τοπικών αγορών. 
Η παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων που είχε το προεδρείο της ΕΣΕΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Βασίλη Κορκίδη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Παντελή Φιλιππίδη και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστή Χαντζαρίδη  με τον Yπουργό Μακεδονίας και Θράκης, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να πιστοποιήσουν με τον πλέον πειστικό τρόπο, την αδήριτη ανάγκη υιοθέτησης ενός περισσότερου εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει την τελευταία πενταετία. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση εξωστρέφειας και της συνακόλουθης ένταξης σε μία αναπτυξιακή διαδικασία, αποτελεί η διαμόρφωση μίας συμπαγούς και σφριγηλής εσωτερικής αγοράς, η οποία θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει/καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης/αγοράς. 
Ως εκ τούτου, ενδείκνυται η υιοθέτηση μίας πολιτικής που θα εστιάζει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής εμπορικής επιχείρησης –κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας αποτελούν η ποιότητα υπηρεσιών, η ποικιλία προϊόντων και η θετική εικόνα καταστημάτων – για την ευκολότερη προσέγγιση το εγχώριου καταναλωτικού κοινού αλλά και της  προσέλκυσης καταναλωτών από τις γειτονικές χώρες.
Με βάση το παραπάνω πλαίσιο περιγραφής των εθνικών/περιφερειακών  αναπτυξιακών προοπτικών αλλά και τα σημαντικά συμπεράσματα που αναδύονται από την εκπόνηση της εν λόγω έρευνας, δίνεται η δυνατότητα συγκρότησης/καταγραφής των παρακάτω εποικοδομητικών προτάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση των διασυνοριακών μετακινήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει:
Εντατικοποίηση των προσπαθειών, από πλευράς των επιχειρηματικών φορέων της χώρας, για συγκράτηση των τιμών, μέσω ανεύρεσης εναλλακτικών αγορών.
Δημιουργία χονδρεμπορικών εξαγωγικών πάρκων: α) τροφίμων με ονομασία προέλευσης, β) άλλων ειδών με άξονα την ποιότητα.
- Προώθηση αστικών παρεμβάσεων στις τοπικές αγορές για την ανάπτυξη υποδομών που διευκολύνουν την καταναλωτική δραστηριότητα.
- Διαμόρφωση εμπορικών ανοιχτών κέντρων (ΕΑΚ) – Open Street Malls –  υψηλής αξίας στις τοπικές αγορές των ακριτικών περιοχών.
- Ανάδειξη φυσικού πλούτου/ιστορικών μνημείων των κατά τόπους περιοχών, με στόχο την ανάπτυξη νέων τουριστικών προορισμών.
- Δημιουργία στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ και του ΤΕΠΙΧ (Ταμείο Επιχειρηματικότητας) ειδικού ταμείου για τις παραμεθόριες περιοχές, ανάλογου με εκείνο των Νησιωτικών & Τουριστικών περιοχών (ΤΑΝΕ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου