Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Το φαινόμενο Ρεπούση, η... «νεκρή γλώσσα» και κάτι άλλα...


Περιορισμό της διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, ζήτησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, ξαφνιάζοντας, για μιά φορά ακόμη το Κοινοβούλιο.
Εάν η κυρία Ρεπούση, έμενε στο θέμα του περιορισμού και στη διδαχή όσων μαθητών έχουν σχετική κατεύθυνση, θα ήταν μία άποψη συζητήσιμη, αλλά σαφέστατα δεν θα δημιουργούσε θόρυβο, ώστε να πέσουν οι προβολείς της δημοσιότητας επάνω της.
Όμως, η στενή συνεργάτις του κ. Κουβέλη, προχώρησε ακόμη παραπέρα, χαρακτηρίζοντας την αρχαία ελληνική ως «νεκρή γλώσσα».
Θα ήταν κάπως άκομψο να αντιμετωπίσει κανείς με καχυποψία αυτόν τον χαρακτηρισμό της Μαρίας Ρεπούση, για την Γλώσσα των γλωσσών, άσχετα εάν οι πανεπιστημιακοί τίτλοι που διαθέτει, δεν δικαιολογούν άγνοια περί αυτού του θέματος. Και είναι να απορείς κανείς...
Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται «νεκρή» μία γλώσσα, στην οποία βασίζονται όλες οι σημερινές γλώσσες του κόσμου;
Ίσως να εννοεί η κυρία Ρεπούση, ότι επειδή δεν ομιλείται η αρχαία ελληνική, άρα είναι νεκρή!
Μα, πώς δεν ομιλείται; Αγνοεί ότι όλα τα παράγωγα στην καθομιλουμένη είναι καθαρά λέξεις της αρχαίας ελληνικής, ακόμη και στις λέξεις που προέρχονται, από άλλες γλώσσες, όπως π.χ. πόρτα, με παράγωγα: θυρωρός, θυροκόλληση κ.ά.
Ακόμη και αυτό να μην συνέβαινε, πώς είναι δυνατόν να μιλάμε περί «νεκρής γλώσσας», για μία γλώσσα που αποτελεί την «μαγιά» τής νεοελληνικής και τόσων άλλων γλωσσών;
Αυτά, η Μαρία Ρεπούση, θα πρέπει να τα έχει διδαχθεί, όπως τα έχουν διδαχθεί και κάποιοι «φονιάδες» και «βιαστές» της γλώσσας μας, που εντελώς αυθαίρετα, αποπάτησαν πάνω στην ελληνική γραμματεία και ακόμη ψάχνουμε γιατί το έκαναν!
Ας αποφύγουμε τη συνομωσιολογία κι ας αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο Ρεπούση, με τα σημερινά μέτρα, μιάς χύμα κοινωνίας, χωρίς πρότυπα, δίχως φινέτσα, με τρόπο ζωής το... life style και στόχο την (αυτο)προβολή.
Αυτοπροβολή... διαπράττει, ανά τακτά διαστήματα, η κυρία Ρεπούση, αφού το «κόλπο» αποδίδει!
Κάποιοι διαφημιστές ή «επικοινωνιολόγοι», θα της είπαν ότι «και το βρακί σου να βγάλεις στην Ομόνοια, σού κάνει καλό!» και αυτή, ως φαίνεται, τηρεί κατά γράμμα τις «επιστημονικές» συμβουλές!
Πράγματι, η Μαρία Ρεπούση, όποτε κάνει δηλώσεις, δημιουργεί σάλο, από τον οποίο αναμφισβήτητα ανεβαίνει το «image» της. Αυτό ίσως θα πρέπει να το προσέξουν οι άνθρωποι των ΜΜΕ και ιδιαίτερα όσοι εξ ημών σχολιάζουμε τα «φουντούκια» της. Διότι έτσι, δίνεται οντότητα στις «κοτσάνες» και η κυρία της ΔΗΜΑΡ, ίσως να λέει στον κ. Κουβέλη «είδες πώς τα κατάφερα πάλι;». Ας κάνουμε ότι δεν ακούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου