Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Κι άλλο "λαθάκι" σε σχολικό βιβλίο


Έγινε και πάλι «ψιλοχαμός» (όχι μόνον από «Ελληναράδες») για το ανιστόρητο και περίεργο ατόπημα σε βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου, όπου η βραχονησίδα Ίμια παρουσιάζεται ως… διεκδικούμενη από την Ελλάδα. Με δυό λόγια δηλαδή, τα παλικάρια (Παναγιώτης Βλαχάκος, Έκτωρ Γιαλοψός, Χ. Καραθανάσης) που χάσαμε εκείνη τη μαύρη μέρα του 1996, πήγαν να το... παίξουν κατακτητές!
Πριν λίγες ώρες από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, η οποία όμως δεν ικανοποιεί και τόσο… Η ανακοίνωση αναφέρει επί λέξει τα εξής:

Σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο για το βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», διευκρινίζουμε:
Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 19/10/2009, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις από τον ΟΕΔΒ για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών -μεταξύ άλλων- και του βιβλίου της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» ,του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε το 2007.
Οι διορθώσεις αυτές περιλαμβάνουν και το επίμαχο σημείο. Συγκεκριμένα, στη σελ. 163 στιχ. 19-20: “με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια” αλλάζει στο ορθό “ με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια”.
Οι διορθώσεις αυτές θα συμπεριληφθούν, σε κάθε περίπτωση, στην επανέκδοση του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, θα αποστείλει συμπληρωματική εγκύκλιο για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε αυτές να περιλαμβάνονται στην προφορική διδασκαλία των μαθητών.

Δεν ικανοποιεί, διότι:

1. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την αποκάλυψη από τον Τύπο.
2. Δεν αναφέρεται ποιός ήλεγξε και είπε το «τυπωθήτω» γι' αυτό το... διδακτικό βιβλίο.
3. Δεν γίνεται γνωστό, εάν υπήρξαν κυρώσεις για την συγγραφική ομάδα του βιβλίου. Όχι γι’ αυτό που έγραψαν, αλλά για ποιόν λόγο το έγραψαν.
4. Εάν το υπουργείο διερευνά την υπόθεση ή απλώς προβαίνει σε μία διόρθωση για το «λαθάκι».

Τέλος, ίσως θα πρέπει να οριοθετηθούν οι απαιτήσεις που θα πρέπει να έχει ένας Έλληνας, για την πατρίδα του, διότι όποιος ενδιαφέρεται, θεωρείται ή γραφικός ή… ακροδεξιός, όπως θα λέγαμε σήμερα για τον Κώστα Γιωργάκη και τον Αλέκο Παναγούλη ή για τον Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη Σιάντα…

3 σχόλια:

  1. Αξιοσημείωτο το "λαθάκι"..., σταγόνα στον ωκεανό των παρομοίων εκουσίων ατοπημάτων, με τα οποία βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.
    Μόνο εκείνο το "τυπωθήτω" περιμένει την ορθογράφησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να σκεφθείς ότι κάποτε σημειώναμε σε κάθε εγκεκριμένη σελίδα τη λέξη "τυπωθήτω"! Και τη λάθεψα. Ου γαρ μόνον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Παντελή.
    Αυτά τα λαθάκια τα οποία όλοι μας ξέρουμε πως και γιατί γίνονται, θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν και αυτοί οι...λαθεύοντες να φάνε και καμμιά ξυλιά. Πάντως μιά υπουργός που σέβεται τη θέση της και τη νεολαία της πατρίδας της δίνει εντολή για άμεση απόσυρση ου βιβλίου και την έκδοση νέου ΤΩΡΑ και όχι το Γενάρη του 11 που ποιός ξέρει αν θα γίνει.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή