Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Πωλείται το κάστρο της Σκάρου Σαντορίνης

Διεθνές μεσιτικό γραφείο του Λονδίνου εκποιεί το μεσαιωνικό κάστρο του Σκάρου στη Σαντορίνη, αντί του ποσού των 93.750.000 €. Αυτή είναι η είδηση και επιβεβαιώνεται με ένα κλικ ΕΔΩ. Σειρά έχουν τα μεγάλα ΜΜΕ, για να αναδείξουν την είδηση. Από την πλευρά τού «Εδώ Αθήναι», γίνεται η αποκάλυψη χωρίς κραυγές και αναμένεται η ανάληψη ευθυνών ή υποχρεώσεων από ιθύνοντες και αρμοδίους. Πάντως αυτό που προβληματίζει είναι: πόσο κοστίζει ολόκληρη η… Σαντορίνη!
Το προς πώληση μεσαιωνικό κάστρο, είναι το παλαιότερο κάστρο ή –όπως το έλεγαν- Επάνω Κάστρο ή Ρόκα (=βράχος). Χτίστηκε στα ύστερα βυζαντινά χρόνια, από τον Ενετό Ιάκωβο Βαρότσι, στον οποίο παραχωρήθηκε η Σαντορίνη το 1207. Ο ίδιος και οι ευγενείς του το χρησιμοποιούσαν ως έδρα και κατοικία.
Γύρω και κάτω από το Επάνω Κάστρο οικοδομήθηκε ολόκληρος οικισμός, το Καστέλι του Σκάρου, ένα από τα πέντε Καστέλια της Σαντορίνης. Κύριο στοιχείο της δόμησης ήταν η σχεδόν καθολική χρήση της πέτρας. Στην είσοδο υπήρχε κινητή ξύλινη γέφυρα, από την βάση της οποίας ερείπια υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Δεν αλώθηκε ποτέ σε όλη την διάρκεια της ενετικής κυριαρχίας. Η εγκατάλειψη του Σκάρου ξεκίνησε στις αρχές του 17ου αιώνα. Υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη του 1650 στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο και αργότερα από τον σεισμό του 1817, έτσι ώστε σήμερα σώζονται μόνο ελάχιστα ερείπια. Επιπρόσθετα, οι κάτοικοι, κατά την αποχώρηση τους από τον οικισμό, αφαιρούσαν και υλικά προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή των νέων τους κατοικιών σε άλλα μέρη του νησιού. Ο Σκάρος ήταν η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον 18ο αιώνα και οι κάτοικοι του ονομάζονταν Καστρινοί. Η μόνη ακριβής εικόνα που υπάρχει για τον Σκάρο είναι σχέδιο με μολύβι, το οποίο ανήκει στην συλλογή του Thomas Hope και βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη.

2 σχόλια:

  1. Φίλε μου
    Ελπίζω πως δεν θα πάρεις στα σοβαρά αυτή την εγγλέζικη παλιανθρωπιά. Πρόκειται γιά ένα παράνομο και αισχρό τρόπο προκειμένου ένα γραφείο να φέρει πελάτες γιά να τους πει μετά " μην μπλέξεις με την Ελλάδα. Πάμε στις Μπαχάμες, στο Μπαρμπέντος, να σου δώσω καλύτερα και φτηνότερα" Πρόκειται γιά αισχρά και παράνομα εμπορικά κόλπα των Άγγλων.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Afto mas eleipe!!!!!!!!!!

    Prwta oi Germanoi, twra oi Egglezoi..

    Kafto kalokairi, edw, Filia sthn oikogeneia,
    Yiwta- Dhmhtrhs,
    NY

    ΑπάντησηΔιαγραφή