Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Σαν σήμερα άρχιζαν τα Ιουλιανά...

Σαν σήμερα το 1965 έγινε η Αποστασία. Έχουν περάσει 45 χρόνια και ο απόηχος αυτή της "πολιτικής" κίνησης, μάλλον δεν έχει σβήσει. Τα μίση καταλάγιασαν, η ετικέτα του "αποστάτη" είναι καρφιτσωμένη σε μερικών τα πέτα, όμως οι κυρίως αιτίες και οι κυρίως υπαίτιοι της Αποστασίας, για τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα ακολούθησαν, ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως.
Όσο περίεργο και αν φανεί, ένας από τους κυρίως υπευθύνους, ήταν ο μετέπειτα "εθνοσωτήρας" Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος τότε υπηρετούσε στον Έβρο. Ο "απίθανος" πήγε και έριξε ζάχαρη σε μηχανές τανκς και βρήκε να κατηγορήσει τους "κομμουνιστάς". Όμως αποδείχθηκε, ότι τη ζάχαρη την είχε βάλει ο ίδιος ο Γ. Παπαδόπουλος. Ο Γ. Παπανδρέου δίνει εντολή στον Π. Γαρουφαλιά (υπουργός Αμύνης) να πράξει τα δέοντα, ο Π. Γαρουφαλιάς το αρνείται και το Παλάτι υποστηρίζει τον υπουργό. Έτσι αρχίζει η κόντρα τού Γέρου με το Παλάτι, που στην εξέλιξή της είχε την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία είχε υπερψηφιστεί από τον ελληνικό λαό με ποσοστό 54%.
Σαν σήμερα, πριν 45 χρόνια, άρχισαν τα Ιουλιανά και με κυρίως θύμα τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα. Έπεσε θύμα διαδήλωσης το βράδυ της 22ας Ιουλίου 1965 και σκοτώθηκε στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Λαδά. Ένα κλικ παρακάτω για το τραγούδι που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για τον Σωτήρη Πέτρουλα και ένα κεράκι για τη μνήμη του παλικαριού...


1 σχόλιο:

  1. File mas,
    posa kerakia anapsame
    kai posa exoun svysei!!!

    a! ki h zwh kylaei dixws na noiazetai gia mas...

    Panta me thn agaph mas,
    Yiwta-Dhmhtrhs

    ΑπάντησηΔιαγραφή