Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Κράτος επαρκώς ανεπαρκές!

Οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή, μεταξύ άλλων κοινών, είχαν και το περιβόητο υπουργείο Ανάπτυξης, από το οποίο όσοι πέρασαν θεωρήθηκαν πετυχημένοι, άσχετα εάν αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Ας μην αναφερθούν ονόματα, διότι δεν είναι αυτό το ζητούμενο...
Με την κυβέρνηση Σημίτη, μπήκαμε μεν στην ζώνη του ευρώ, αλλά δεν σταθήκαμε άξιοι να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με δραχμές και να πληρώνουν με ευρώ! Όπως συμβαίνει ακόμη και σήμερα! Όταν μπήκαμε στο ευρώ οι μισθοί μετατράπηκαν από τις δραχμές στο νέο νόμισμα και έμειναν καθηλωμένοι, στην ουσία μέχρι σήμερα! Αντίθετα οι τιμές των προϊόντων, αυξήθηκαν και αυξάνονται εντελώς αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα, χωρίς ποτέ να δούμε το κράτος να παρεμβαίνει. Βέβαια, στο όνομα της «οικονομικής απελευθέρωσης» και του «ελεύθερου ανταγωνισμού» δεν νοείται ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, να έχει υπουργείο Εμπορίου, ούτε και να διαθέτει Αγορανομία. Όμως υποχρεούται να ενδιαφέρεται για την αισχροκέρδεια και να φρενάρει τις αλόγιστες αυξήσεις.
Από την εποχή Σημίτη έως και σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί και ο καθένας ανεβάζει τις τιμές των προϊόντων του κατά το βούλεσθαι και μάλιστα δημιουργώντας καρτέλ με άλλους «συνδαιτυμόνες».
Σαν θεατές λοιπόν οι εκάστοτε ιθύνοντες και αρμόδιοι του υπουργείο Ανάπτυξης, παρακολουθούν από το... Παρατηρητήριο Τιμών, να καλπάζει η ακρίβεια, μην παραμελώντας να εκτοξεύουν -πού και πού- απειλές κατά των κερδοσκόπων!
Τώρα ήρθαν τα νέα οικονομικά μέτρα, με τα οποία η σοσιαλιστική κυβέρνηση ασπάζεται τον νεοφιλελευθερισμό και ζητά από τον λαό να πληρώσει εκείνα που έφαγαν κάποιοι «επώνυμοι» άνθρωποι της εξουσίας. Μιλάμε για αναίδεια που σπάει νεύρα! Εκτός αυτού, συμβαίνουν και άλλα δύο τινά. Αφ’ ενός δεν επιδεικνύεται ενδιαφέρον για εξαγγελία αναπτυξιακών μέτρων, διότι το κεφάλαιο δεν δείχνει διατεθειμένο να επενδύσει και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αφ’ ετέρου, η κυβέρνηση γίνεται θεατής, της αλματώδους αύξησης των προϊόντων (από βενζίνες, μέχρι καρφίτσες) και αντιδρά με κάτι μέτρα που συλλαμβάνονται μόνον οι μικροί φοροφυγάδες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ας κοιτάξουν λίγο ψηλότερα, δηλαδή εκεί που αρχίζει η παρανομία. Το επανασυσταθέν Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ας (ευχηθούμε να) αντιμετωπίσει τα μεγάλα «θηρία». Όσο για το υπουργείο Ανάπτυξης, ας παρακολουθεί το... Παρατηρητήριο Τιμών και η κυβέρνηση να ξέρει ότι θέλοντας και μη είμαστε μαζί της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου