Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Μακιαβελλική διαχρονικότητα


Όσο παρεξηγημένος και αν θεωρείται ο Μακιαβέλλι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την διαχρονικότητα των λόγων του – άσχετα εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με τα όσα άφησε παρακαταθήκη, αυτός ο τόσο ρεαλιστής και δοκιμασμένος -λόγω των δημοκρατικών του πεποιθήσεων- στοχαστής.
Ο άνθρωπος που στην εποχή των Μεδίκων, τόλμησε να θεωρεί το κοινό καλό ως βασική προτεραιότητα και όλα τα άλλα κοινωνικά μεγέθη να τα θεωρεί ότι υποτάσσονται σε αυτή την προϋπόθεση.
Ίσως ο Νικολό Μακιαβέλλι να μην είναι σήμερα προσφιλής και... life style, αλλά δεν έχει παύσει να θεωρείται ως ο «γκουρού» του management και οπωσδήποτε πάντα επίκαιρος και καλά... ενημερωμένος!
Παρακάτω, μερικές αρκετά επίκαιρες φράσεις από τον «Ηγεμόνα» του, που τις... έκλεψα από το διαχρονικό «Μακιαβελλικό Ημερολόγιο» των εκδόσεων «Περίπλους» του Διονύση Βίτσου, στο οποίο φιλοξενούνται 183 ρήσεις αυτού του μεγάλου, πλην παρεξηγημένου Φλωρεντίνου στοχαστή.

Πρώτ’ απ’ όλα οι 5 αρετές που πρέπει να έχει ένας ηγέτης και που είναι:
Ψυχοπονιά - Πίστη στη φιλία – Ακεραιότητα - Ανθρωπιά - Ευλάβεια.

Και ακολουθούν:

Στον κοινοβουλευτισμό τον αρχηγό πρέπει να τον εγκρίνουν οι ισχυροί της κοινωνίας.

Το αν οι συνεργάτες σου βγουν καλοί ή κακοί θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη δική σου προνοητικότητα.

Την εμπειρία τής προδοσίας, την αντιμετωπίζει ο ηγέτης μιά φορά και καλή απ’ τους πιό έμπιστους ανθρώπους του.

Η διοίκηση με πολλά κέντρα εξουσίας είναι εύκολο να καταλυθεί με διάβρωση. Μετά όμως, είναι δύσκολο να κρατηθεί επειδή ο λαός δεν ακολουθεί τα διαβρωμένα κέντρα εξουσίας.

Το να προσπαθείς να δείξεις πως είσαι ο αρχηγός, αποδεικνύει με τον πιό καλύτερο τρόπο πως είσαι μία μετριότητα.

Υπογραφή: Niccolo Machiavelli (1469 -1527)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου