Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και στη μέση εμείς για "κούρεμα" ή... "mise en plis"!

Του ΚΥΡ
Ανησυχία προκαλεί νέα έκθεση του ΔΝΤ στην οποία κρίνονται αναγκαία για τη περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή επιπλέον μέτρα -συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών παρεμβάσεων- ύψους 3,5% του ΑΕΠ (ήτοι περίπου 6,6 δισ. ευρώ) την τριετία 2014-2016. Το ΔΝΤ λέει ακόμη ότι αναμένει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για φέτος.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος θεωρεί δεδομένο και εκ των ων ουκ άνευ ένα νέο κούρεμα με εμπλοκή του επίσημου τομέα (OSI), για να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020, πιέζοντας ασφυκτικά την ΕΕ, που αντιστέκεται.

Όπως υπογραμμίζεται το ΔΝΤ υιοθετεί την θέση του «κουρέματος» εν αντιθέσει με τη διαφορετική θέση, όπως σημειώνεται, της ΕΕ και ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.
«Δεν σχολιάζουμε εκθέσεις, τοποθετούμαστε μόνο επί του συμφωνημένου προγράμματος», απαντά σε έντονο ύφος το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό το «έντονο ύφος» πώς να εκφράστηκε από το υπουργείο Οικονομικών; Είπε «άμα πιά!» και χτύπησε το πόδι κάτω, ή μήπως πέταξε καμμία παντόφλα; Ούτε το ένα, ούτε τ’ άλλο! Η σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

1Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
2Και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν εσφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας.
3Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται, με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
>>> Αν καταλάβαμε καλά, κάτι δεν πάει καλά. Kάπου η κυβέρνηση άρχισε να αισθάνεται προδομένη και ίσως να υπάρξουν εξελίξεις τέτοιες, που δεν αποκλείεται να βρουν σύμφωνο ολόκληρο το Κοινοβούλιο. Ίσως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου