Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το αποδυναμωμένο ΣΕΠΕ, αντμέτωπο με την ανασφάλιστη και την φευδώς δηλωμένη εργασία

«Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία δεν καταπολεμείται με αποδυναμωμένο και άοπλο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με υπονομευμένους και ανήμπορους τους ελεγκτές των ασφαλιστικών οργανισμών. Ούτε βέβαια και η συντριπτικά αυξανόμενη ψευδώς δηλωμένη εργασία στην οποία κατά σύστημα πλέον προβαίνουν οι εργοδότες».
Αυτός ο ρεαλιστικός πρόλογος, αποτελεί τον πρόλογο της σημερινής ανακοίνωσης της ΓΣΕΕ, που έρχεται να ενισχύσει χθεσινή ανάρτηση του «Εδώ Αθήναι», με τον τίτλο:"Ανώδυνες" εξισώσεις και "επώδυνες" αναφορές, επί θεμάτων εργασίας...
Στη συνέχεια, η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, αναφέρει:
Το Υπουργείο Εργασίας αφού αφαίρεσε κατ΄ επιταγή των τροϊκανών, το εργατικό και ασφαλιστικό νομικό οπλοστάσιο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφού αφαίρεσε κάθε δυνατότητα άμεσου και έγκυρου ελέγχου των εργοδοτών που παρανομούν, έρχεται τώρα να υπερηφανευτεί ότι «ανακαλύφθηκε» σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία μια ολόκληρη πόλη ανέργων οι οποίοι κατ’ ουσίαν δεν ήταν άνεργοι, αλλά ήδη εργαζόμενοι χωρίς συμβάσεις και χωρίς ασφάλιση.
Όταν το ίδιο το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας έχει εκτιμήσει ότι 4 στους 10 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι, το πρόβλημα δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται με αποδυναμωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς επαρκείς ελέγχους και χωρίς στελέχωση.
Ας μας απαντήσει το Υπουργείο Εργασίας με τους υπάρχοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς πόσα χρόνια χρειάζονται για να ελεγχθεί το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας και ποιό είναι πλέον το νομικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή του;
Όσο για τα υψηλά πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν καλό θα είναι πριν τους πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίες, να αναμένουμε πρώτα τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων επί των προσφυγών των εκατοντάδων εργοδοτών οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη δήθεν «απλούστευση» των διαδικασιών ενώπιον των ελεγκτικών αρχών απέστειλαν καταστάσεις προσωπικού, συμβάσεις και προγράμματα εργασίας, λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τον έλεγχο, νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό (εκ των υστέρων) τις παρανομίες τους.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να παραδεχθεί τις ολέθριες συνέπειες της ελαστικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και να επαναφέρει σε πρώτη φάση τις αυστηρές, ως προς τα χρονοδιαγράμματα, καταργούμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα πραγματικά αίτια που αυξάνουν και διευκολύνουν την παραβατική συμπεριφορά των εργοδοτών.
Οι κρίσιμες ώρες που περνάει η ελληνική κοινωνία και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δημιουργούν «εύθυμο» και «πανηγυρικό» κλίμα για κανέναν πολύ περισσότερο σε εκείνους που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους διογκώνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου