Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα ανακαλύφθηκε η συσκευή των ανώδυνων πτώσεων!

Συσκευή που αποσκοπεί στον περιορισμό της ταχύτητας πτώσης ενός σώματος μέσα στην ατμόσφαιρα... 
Έτσι προλογίζει τη «συσκευή» αυτή η Wikipedia, μιά και σήμερα συμπληρώνονται περίπου 216 χρόνια από το τότε που ο Γάλλος Αντρέ - Ζακ Γκαρνερέν, έκανε την πρώτη με αλεξίπτωτο από αερόστατο και από ύψος 3.200 ποδών.
Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1797 (4 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο), που ο Αντρέ - Ζακ Γκαρνερέν έκανε την επιτυχημένη απόπειρα και μάλιστα μετά τον ακολούθησε όλη η οικογένειά του!
Ε, αυτή την επέτειο τιμά σήμερα η Google με το λογότυπό της και μας θυμίζει έναν από τους άθλους του ανθρώπου, όταν πέφτει... Και ας μην ξεχνάμε ότι το αλεξίπτωτο περιορίζει τη δυναμική της πτώσης, καθώς η λειτουργία του βασίζεται στην εκμετάλλευση της αντίστασης του αέρα. Είναι πώς θα... ξεπεζέψει κανείς!
Όπως θα διαβάσουμε στη Wikipedia, για πρώτη φορά ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι διατύπωσε την υλοποίηση αυτής της συσκευής, την οποία και σχεδίασε το 1514 και την περιέγραψε στον Ατλαντικό Κώδικα. Αργότερα το 1595 και ο Βενάντσιο σχεδίασε ένα άλλο αλεξίπτωτο.
Για πρώτη φορά χρησιμοποίησε αλεξίπτωτο Αντρέ Ζακ Γκαρνερέν, αλλά το αλεξίπτωτο τελειοποιήθηκε και διαδόθηκε ουσιαστικά μετά τον Α’ Π.Πόλεμο. Χρησιμοποιήθηκε δε, πολύ το Β’ Π.Πόλεμο και από τους Γερμανούς (κατάληψη της Κρήτης το 1941) κι από τους Συμμάχους (αποβάσεις στη Σικελία).
Κατασκευάστηκε, για να χρησιμοποιείται σαν μέσον διάσωσης σε περιπτώσεις κινδύνου, εφαρμόζεται όμως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. 
Μετά το 1945 διαδόθηκε ο αλεξιπτωτισμός σαν άθλημα, ιδιαίτερα στη Γαλλία, αλλά και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
>>> Τελευταίως το αλεξίπτωτο "αναγνωρίστηκε" και στην Ελλάδα, λόγω της ιδιότητάς του, να περιορίζει την ταχύτητα πτώσης πολιτικών κ.ά. τινών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου