Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Έφυγε ο Κρητίκαρος Λευτέρης Βερυβάκης

Δίπλα στη θάλασσα άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, ο Λευτέρης Βερυβάκης. Ήταν 77 ετών. Βρισκόταν για διακοπές στο Μπαλί Ρεθύμνου και αισθάνθηκε αδιαθεσία. Άμεσα του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά καθοδόν προς το νοσοκομείο Ρεθύμνου έκλεισε τα μάτια του για πάντα. Ήταν παντρεμένος με τη Λίλα Χριστοφορίδου
Ο Λευτέρης Βερυβάκης γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1935 στα Χανιά και σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα. Το 1955, υπήρξε υπεύθυνος σπουδαστών της Νεολαίας Φιλελευθέρων. Το διάστημα 1963-1967 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα. 
Το 1964, διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας της Ενωσης Κέντρου (ΟΝΕΚ-ΕΔΗΝ), ενώ την περίοδο 1965-1966, πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιστημόνων και Διανοουμένων. Από το 1966 έως το 1967, ήταν γραμματέας των Δημοκρατικών Συνδέσμων. 
Τον Ιούνιο του 1967 συνελήφθη από τους συνταγματάρχες στην Αθήνα, όπου κρατήθηκε και βασανίστηκε τρεις μήνες στην Ασφάλεια Προαστείων ως στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως». 
Στις 21 Αυγούστου του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών (κατά συγχώνευση 9). Κρατήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και Αίγινας περίπου επτά μήνες, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία του Δεκεμβρίου. 
Τον Αύγουστο του 1968 συνελήφθη εκ νέου μετά την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ανακρίθηκε στην Ασφάλεια Αθηνών και την ΕΣΑ, όπου κρατήθηκε έως ότου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για παράβαση του νόμου Α.Ν. 509 από το στρατοδικείο της Αθήνας. 
Το 1973 απελευθερώθηκε με την αμνηστία του Αυγούστου, αφού προηγουμένως είχε από το 1968 φυλακιστεί στον Κορυδαλλό, την Αίγινα, την Κέρκυρα, το Επταπύργιο και τα Τρίκαλα. 
Αυτή ήταν η πορεία του αγωνιστή της Δημοκρατίας Λευτέρη Βερυβάκη, ενός Κρητίκαρου με όλη της σημασία της λέξης και ενός παλικαριού που αψηφούσε κάθε κίνδυνο.
Το 1974 ο Λευτέρης Βερυβάκης, προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β' Αθήνας το 1977. Έκτοτε διετέλεσε μέλος κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου