Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Απόφαση για "κάθετη" λύση στο ΣΑΕ

Ξεκάθαρες οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Τσιάρα, στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, σχετικά με το παρόν και το μέλλον του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), για το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων. Ο δε στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να γίνει εκλογή του νέου προεδρείου του ΣΑΕ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και μάλιστα «με πολύ περιεκτικές και σύντομες διαδικασίες».    Μεταξύ άλλων τόνισε: 
«Είδαμε και τα πλεονεκτήματά του, αλλά και τα μειονεκτήματά του. Νομίζω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία που αποκομίσαμε και να χτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και πιο δημιουργικό, που να έχει, όμως, τη δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Απόδημου Ελληνισμού». 
Και επεσήμανε: 
«Πρέπει, κι εδώ νομίζω είναι το πλέον κρίσιμο σημείο, να εστιάσουμε κυρίως στην αυτοοργάνωση και την αυτοχρηματοδότηση του θεσμού σε μία αυτοπεποίθηση που θα εμφυσήσει σε όλους τους απόδημους Έλληνες ότι το ΣΑΕ τους ανήκει, αλλά και τους εκπροσωπεί». 
Εν τω μεταξύ, η Ομογένεια κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα». Τα Μέσα έχουν «ανάψει» και οι ιστοσελίδες έχουν «πάρει φωτιά»... 
Στην πλέον έγκυρη ιστοσελίδα panhellenicpost.com, ο συνάδελφος Χρήστος Μαλασπίνας σε άρθρο του με τίτλο «Αλαλούμ η κατάσταση στο ΣΑΕ», αναφέρεται στις διαμάχες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των μελών του ΔΣ του ΣΑΕ, με τους μεν να μιλάνε για τροποποιήσεις του νόμου και μετά εκλογές και τους δε να δηλώνουν ότι η απόφαση γι’ αυτή τη θέση δεν πάρθηκε ομόφωνα, για τον απλό λόγο ότι απουσίαζαν! 
Όμως ο «πονοκέφαλος» για το ΣΑΕ δεν σταματά εδώ, καθώς υπάρχουν και άλλα –ίσως πιο σοβαρά- που προβληματίζουν… 
Καταγγελίες 
από την Γραμματέα 
του ΣΑΕ
Χθες η Γραμματέας του ΣΑΕ καθ. Όλγα Σαραντοπούλου, σε επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο και το προεδρείο του ΣΑΕ, με κοινοποίηση στον υφυπουργό Εξωτερικών Κων. Τσιάρα, τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και τα Συντονιστικά Συμβούλια, βάζει τα πράγματα στη θέση τους αναφέροντας: 
Με αφορμή την κοινοποίηση επιστολών μελών του Προεδρείου ΣΑΕ σχετικά με το θέμα της τροποποίησης του Νόμου 3480/2006, επισημαίνω τα εξής: 
 1- Σε ότι αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές του νόμου, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτές θα πρέπει να έχουν την έγκριση όλων των μελών του Προεδρείου. 
2- Στο κείμενο που κατατέθηκε, δεν περιλαμβάνονται οι αλλαγές που έχουν προταθεί από την Γραμματέα του παγκοσμίου ΣΑΕ, αλλά και άλλα μέλη του Προεδρείου. Αγνοήθηκαν δε οι έγγραφες εισηγήσεις μου όπως και άλλων μελών του Προεδρείου. 
3- Ουσιαστικά παραδόθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα μέλη των κομμάτων, την ΓΓΑΕ αλλά και τον τέως Υφ. Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη ένα κείμενο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τα Συντονιστικά Συμβούλια του ΣΑΕ και κατά συνέπεια ούτε και τις Ομογενειακές Οργανώσεις της εκάστοτε Περιφέρειας. 
Συνεπώς, δεν έχουμε την έγκριση και νομιμοποίηση των Ομογενειακών μας Οργανώσεων ώστε να προχωρήσουμε στις συγκεκριμένες αλλαγές που προτάθηκαν στο Νόμο 3486/2006 κατά την 9η Συνεδρίαση Προεδρείου ΣΑΕ. 
Επίσης, όπως έχω αναφέρει εγγράφως και στο παρελθόν, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση εάν προηγουμένως δεν έχει αποκατασταθεί η οικονομική διαφάνεια στο ΣΑΕ, μια θέση την οποία επίμονα και κατ’ επανάληψη έχω εκφράσει, όπως άλλωστε και άλλα μέλη του προεδρείου ΣΑΕ. 
Ακολούθως, επισημαίνει: 
Σας έχω ενημερώσει επανειλημμένως για το σοβαρό θέμα της διαφάνειας στα οικονομικά του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Δυστυχώς ορισμένοι από το Προεδρείο δεν επιδεικνύουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Σας επαναλαμβάνω ότι η μη επίλυση του ζητήματος συνεπάγεται στη συγκάλυψη άδικων πράξεων που τυχόν έχουν συμβεί, και που θα έχει τις ανάλογες νομικές επιπτώσεις για όσους συνέβαλαν με τις πράξεις η τις παραλήψεις τους στη σημερινή αποδυνάμωση του ΣΑΕ. 
Και συνεχίζει: 
Ως εκ τούτου, σας ενημερώνω ότι δεν συμφωνώ με τις προτεινόμενες αλλαγές του νόμου οι οποίες ελήφθησαν κατά την 9η Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ, και συγκεκριμένα την Κυριακή 1η Απριλίου 2012 κατά την οποία ήμουν απούσα. 
Επομένως δεν μπορούμε να μιλούμε για ομοφωνία του προεδρείου όταν πέντε μέλη του Προεδρείου απουσίαζαν από την συγκεκριμένη συνεδρίαση (ο κ.Ι βάν Σαββίδης, Περιφερειάρχης 5ης Περιφέρειας, κ. Νικηφόρος Νικολαιδης - Περιφερειάρχης Κεντρικής και Νοτίας Αμερικής, κ. Χάρης Γκουβέλης - Περιφερειάρχης Αφρικής και Εγγύς Ανατολής, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ - Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ, Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου - Γραμματέας ΣΑΕ). 
Τέλος, σημειώνει: 
Ανάλογες άκρως σημαντικές αποφάσεις, που έχουν άμεση επίπτωση στο μέλλον του ΣΑΕ, μπορεί να ληφθούν μονάχα με την ομόφωνη γνώμη όλου του Προεδρείου και λόγω της μεγάλης βαρύτητας των ζητημάτων αυτών να έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη άποψη των συντονιστικών συμβουλίων και των ομογενειακών οργανώσεων. 
 Κατ' αυτόν τον τρόπο θα ανταποκριθούμε στη κρισιμότητα που απαιτούν οι περιστάσεις και στο κύρος που οφείλει να έχει το ΣΑΕ. 
 Μία άλλη έγκυρη ομογενειακή ιστοσελίδα, όπως είναι η www.omogenia.gr, σε σχετικό άρθρο, με τίτλο «Όχι με τα σημερινά αποκαΐδια η ανανέωση του ΣΑΕ», σημειώνει: 
Τα τελευταία χρόνια η Ομογένεια έπεσε στην ανυποληψία. Τα κατά καιρούς σκάνδαλα για την οικονομική διαχείριση του ΣΑΕ, που κατά καιρούς κατήγγειλε με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς ο μέχρι πρότινος Υφυπουργός κ. Δ. Δόλλης και ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να εξυγιάνει το σύστημα, έθεσε στο περιθώριο των πολιτικών γεγονότων την Ομογένεια. 
Αρκετά «αφιερώματα» για το ΣΑΕ με τον βίο και την πολιτεία εκπροσώπων του, φιλοξενεί ένας άλλος ομογενειακός ιστοχώρος το γνωστό kalami.net. Και μάλιστα με κάποια χρήσιμα αναγνώσματα για κάθε ενδιαφερόμενο…
Και άλλα για ΣΑΕ, εντός ολίγου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου