Ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα για το μέλλον των εφημερίδων, ανέβασε προχθές ο συνάδελφος Βασίλης Κουφόπουλος στην ιστοσελίδα του (media-industry.blogspot), λίγο πριν αρχίσει η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η απεργία μας έληξε και με τίτλο «Έχουν μέλλον οι εφημερίδες;...», έγραφε...
Η 48ωρη απεργία της ΠΟΕΣΥ της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΠΤΥΜ ξεκινάει σήμερα (16/01/2012). Για δύο μέρες δεν θα λειτουργήσουν τα ΜΜΕ ως «απάντηση» στην πολιτική των ιδιοκτητών τους που πλήττει τους εργαζόμενους, αλλά και τις... ίδιες τις επιχειρήσεις. Είναι η αφορμή για το ερώτημα: έχουν μέλλον οι εφημερίδες;
«Ναι» απαντάει ο Τζοβάνι Ντι Λορέντζο ο διευθυντής της «Die Zeit», της μεγαλύτερης γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγο καιρό στην «El Pais» και αναδημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή». Η επιτυχία της «Die Zeit», οφείλεται, σύμφωνα με το διευθυντή της, στο γεγονός ότι η εφημερίδα μελετά με προσοχή τις ανάγκες των αναγνωστών και αγνοεί εντελώς τις απόψεις των «ειδικών συμβούλων» για τα μέσα ενημέρωσης.
«Εξακολουθούμε να δημοσιεύουμε μεγάλα κείμενα, δεν προσαρμοζόμαστε στις μόδες και εξακολουθούμε να κάνουμε μια εφημερίδα αρκετά δύσκολη. Πιστεύω πως αυτός είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας μας. Σε μια στιγμή που ο κόσμος αναζητεί προσανατολισμό, κατευθύνεται σε μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν κάνει συμβιβασμούς», λέει ο ίδιος Το πολιτικό στίγμα της είναι κεντρώο-σοσιαλδημοκρατικό, αλλά ενίοτε έχει κλίνει σε πιο αριστερές ή πιο συντηρητικές απόψεις.
Το μέλλον του έντυπου Τύπου, είναι μια δημοσιογραφία «προσανατολισμού και εμβάθυνσης». Το Internet όπως λέει, είναι μόνο μία από τις αιτίες της κρίσης των εφημερίδων. Υπάρχουν και άλλες, όπως η έλλειψη αξιοπιστίας και ποιότητας.
«Η ψηφιακή δημοσιογραφία ξέρει να κάνει τα πάντα, εκτός από το να κερδίζει χρήματα», λέει ο διευθυντής της γερμανικής εφημερίδας.
Πολύ καλό το άρθρο του συνάδελφου Κουφόπουλου, φίλε Παντελή. Θα σταθώ μόνο σε δυό λόγια από όσα είπε ο διευθυντής της εφημερίδας Die Zeit, Τζοβάνι ντι Λορέντζο.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η εφημερίδα μελετά με προσοχή τις ανάγκες των αναγνωστών..."
Κανείς από τους διευθυντάς των ελληνικών εφημερίδων δεν το κάνει αυτό. Αν πεις για τα έντυπα που έχουμε εδώ στην ξενητιά μας; Άστα.
Κάποιος μια φορά μου είχε πει. "Δική μου είναι η εφημερίδα και την κάνω ό,τι θέλω"
Τελικά την έκλεισε.
Νάσαι καλά φίλε.
Καλώς το επεσήμανες. Αυτό το σημείο με "κέντρισε".
ΑπάντησηΔιαγραφή