Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο επικεφαλής της «Ομάδας Εργασίας» της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράϊχενμπαχ, ο οποίος με δυό λόγια πρόκρινε ως λύση του οικονομικού μας προβλήματος, την ανταγωνιστικότητα με τη συγκράτηση μισθών.
Η ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη θα ήταν και ρεαλιστική εάν ο κ. Ράϊχενμπαχ, είχε υπ’ όψιν του, για το τι «κουμάσια» πολιτικούς και κεφαλαιούχους διαθέτει η χώρα και πως: ανταγωνισμός σημαίνει... καρτέλ!
Ας δούμε, τι είπε, στον ΕΤ ο επικεφαλής της «Ομάδας Εργασίας» της Κομισιόν για την Ελλάδα, όπως τα καταγράφει το in.gr. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:
Εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη του 2013 η Ελλάδα μπορεί να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του «χάσματος ανταγωνιστικότητας», σημειώνοτας πως από το 2010 το μοναδιαίο κόστος εργασίας περιορίζεται ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη.
Ο αξιωματούχος αναγνωρίζει ότι η παρατεταμένη ύφεση προκαλεί μεγάλες συνέπειες σε εισοδηματικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο και ζητά να τεθούν φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι και χρονοδιαγράμματα.
Σχετικά με τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ο κ. Ράϊχενμπαχ ανέφερε πως θεωρεί κλειδί για την επιτυχία μία πραγματική κουλτούρα συντονισμού όπως το διυπουργικό όργανο υπό τον πρωθυπουργό.
Ως επιπλέον παράγοντες επιτυχίας ο αξιωματούχος προσθέτει την επαγγελματική διαχείριση του προσωπικού, την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, την αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την επαγγελματική διαχείριση του προϋπολογισμού.
Ο Χ. Ράϊχενμπαχ ανέφερε επίσης πως με ισχυρή πολιτική βούληση θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα, αναγνωρίζοντας πάντως πως πρόκειται για μακροχρόνια, σύνθετη και δύσκολη προσπάθεια που "θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στις δομές των ελληνικών υπουργείων, στις διαδικασίες, στις μεθόδους εργασίας και τη νοοτροπία".
Τη νοοτροπία... Κάτι έχει ακουστά ο κ. Ράϊνχαμπαχ, αλλά δεν έλαβε υπ' όψιν του ότι έχει να κάνει με έναν λαό, ο οποίος μπορεί να στερείται βασικών μεν αναγκών, αλλά θα πάει να "φουλάρει" σε ακριβό βενζινάδικο, ή θα χρεωθεί για να φορέσει «επώνυμα» δωδεκάποντα η καλή του.
Με βάση λοιπόν, τον νόμο του εμπορίου ότι "ελλείψει αγοραστικής δύναμης, λειτουργεί ο ανταγωνισμός", ο κ. Ράϊχενμπαχ, σωστά μίλησε για ανταγωνιστικότητα και συγκράτηση μισθών. Δηλαδή, αφού ο εργαζόμενος δεν θα "έχει" για να αγοράσει, τότε θα προκύψει ανταγωνισμός και οι τιμές σιγά-σιγά θα καθηλωθούν, όπως διδάσκουν και στο... Harvard! Οπότε, οι μισθοί θα έχουν αντίκρυσμα και αυτό θα είναι ένα στοιχείο, για να ξεκινήσει ομαλά η ανάπτυξη της χώρας.
Να όμως που στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, αλλά αντ’ αυτού ευδοκιμούν τα καρτέλ, με τις εταιρείες να τα "βρίσκουν" μεταξύ τους και να συμφωνούν σε πλαφόν κατωτάτης και όχι ανωτάτης τιμής!
Εάν είχαμε "καθαρό" κράτος, αυτό το αίσχος δεν θα υπήρχε, αλλά ούτε και η Ελλάδα θα είχε φτάσει σε αυτή την κατάντια.
Εάν είχε και αυτό υπ’ όψιν του ο κ. Ράϊχενμπαχ, θα πρότεινε ώστε οι δανειστές, δεν θα ήθελαν στην ελληνική κυβέρνηση άτομα "yes man", αλλά θα απαιτούσαν να μην συμμετείχαν οι κυρίως υπεύθυνοι γι΄αυτή την κατάσταση. Πώς είναι δυνατόν οι "ορθολογιστές" Ευρωπαίοι να βασίζονται, κ. Ράϊχενμπαχ, σε τόσο ανίκανους πολιτικούς; Ε, αυτό βάζει καχύποπτους και ανύποπτους σε υποψίες...
Eίναι η πιο κρίσιμη περίοδος στο Δικαστήριο της Χάγης τώρα. Μη σταματάτε να το διαδίδετε παντού !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Ο Χίτλερ, εισέβαλε στην Ελλάδα (1941). Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε όσο καμία άλλη χώρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.
Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πλήρωσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971.
Παρά ταύτα,η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.
Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μεχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησηςJacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.
Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο
http://www.greece.org/blogs/wwii/
και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα.
Για το Εθνικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Μανώλης Γλέζος
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ