Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Ταραχή στο ΥΠΟ-Ο από απόφαση για την έκτακτη εισφορά!

Ένας δικηγόρος κατάφερε να πάρει αναστολή της πληρωμής της έκτακτης εισφοράς, μετά από προσφυγή του στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ο δικηγόρος βάσισε την πεοσφυγή του στο άρθρο 8 του Συντάγματος και υπόθεση αναμένεται να τελεσιδικήσει (Εφετείο και ΣτΕ) περίπου σε δύο μήνες. Μέχρι τότε, για τον δικηγόρο δεν θα τρέχουν τα πρόστιμα και στην περίπτωση που κερδίσει τη "μάχη", τότε αναμένεται να ανακηρυχθεί σε... ήρωα! Όμως, η απόφαση θα αφορά μόνον την περίπτωσή του και δεν θα αποτελεί "δεδικασμένο" για άλλους ενδιαφερομένους, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν τις δικές τους προσφυγές!
Προ αυτής της εξέλιξης, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε τα εξής:
«Η προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης του συγκεκριμένου εκκαθαριστικού σημειώματος δεν εισέρχεται στην ουσία της προσφυγής του φορολογούμενου και δεν αποτελεί πρόκριμα, ούτε της σχετικής αίτησης αναστολής που θα εκδικασθεί το Σεπτέμβριο ούτε της προσφυγής, για την οποία δεν έχει ορισθεί ακόμη δικάσιμος. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να ζητήσει άμεσα την ανάκληση της παραπάνω προσωρινής διαταγής.
Εφάπαξ έκτακτες εισφορές είχαν επιβληθεί με αντίστοιχο τρόπο και στο παρελθόν, με τους ν.257/1976, ν.816/1978, ν.1579/1985, ν.1796/1988, ν.1870/1989 και ν.1884/1990, σε περιόδους μάλιστα όπου δεν υπήρχε διεθνής οικονομική κρίση. Οι εισφορές αυτές έχουν κριθεί ως συνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πάγια νομολογία του. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας υπ’ αριθμ. 116, 2050, 3515/1983, 624/1985, 1512/1991, 436, 437, 2269/1995 και 329/2002.
Η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε με τη διάταξη του άρθρου 18 του ν. 3758/2009 αποτελεί ένα εφάπαξ μέτρο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της διεθνούς κρίσης. Είναι ένα μέτρο σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος, αλλά και με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ελληνική οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο, στην οποία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δεν έλαβαν αύξηση και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν το φάσμα της εργασιακής ανασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό δεν νοείται η άρνηση των οικονομικά ευπορότερων πολιτών, να συμμετέχουν και αυτοί, με το μερίδιο που τους αναλογεί, στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης και δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας
».
Δηλαδή, οικονομικώς εύποροι πολίτες είναι εκείνοι που δηλώνουν τα εισοδήματά τους, ενώ κάποιοι άλλοι... υποφέρουν κυκλοφορώντας με τα τζιπάκια και τα σκαφάκια τους. Αφού δεν έχουν "μία", τι να δηλώσουν οι άνθρωποι; Όσα βγάζουν δεν είναι δικά τους, αλλά κάποιας εταιρείας η οποία χρειάζεται χρήματα για να αναβαθμίζεται. Πού να μένουν κέρδη... Ω ρε, φτώχεια!
*** Το σκίτσο είναι "κλεμμένο" από τον ιστοχώρο του βουλευτή κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν δεν το πιστεύτε, να κάνετε κλικ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου