Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Για ψήφιση το Σ/Ν για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων

Κατατέθηκε πριν λίγο από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής Οδηγίας 2006/123/ΕΚ περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών.
Όπως τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΟ-Ο, το Σχέδιο Νόμου συμβάλει στην αξιοποίηση των σημαντικών δυνατοτήτων του τομέα των υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς εξασφαλίζει τις συνθήκες, ούτως ώστε, τόσο οι πάροχοι όσο και οι αποδέκτες υπηρεσιών να μπορούν να επωφελούνται ευκολότερα από τις θεμελιώδεις ελευθερίες (ελευθερία εγκατάστασης και ελευθερία παροχής υπηρεσιών) σε διασυνοριακό επίπεδο.
Και...
Στο πλαίσιο αυτό, οι διατάξεις του Σχεδίου Νόμου στοχεύουν στην άρση των εμποδίων στην παροχή υπηρεσιών και στην απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών. Με το Σχέδιο Νόμου θεσπίζεται το γενικό νομικό πλαίσιο που διέπει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, με στόχο την εξάλειψη εμποδίων αναφορικά με συστήματα αδειοδοτήσεων, αλλά και με διοικητικές απαιτήσεις που ενδεχομένως να συνιστούν εμπόδια στην παροχή των υπηρεσιών αυτών. Παράλληλα, αποτελεί σημαντική πρόκληση για την ελληνική δημόσια διοίκηση, καθώς επιφέρει τη διενέργεια ενός εσωτερικού επανελέγχου του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου και τον επανασχεδιασμό των διοικητικών διαδικασιών αδειοδότησης, με σεβασμό στους λόγους και στις επιταγές προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, και συμβάλλει ταυτόχρονα στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην ενίσχυση των δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Οι ανωτέρω στόχοι δεν θα τεθούν σε εφαρμογή με μια μόνο νομοθετική πράξη, καθώς το Σχέδιο Νόμου αποτελεί τη βάση για την παροχή συγκεκριμένων εξουσιοδοτήσεων για την έκδοση κανονιστικών πράξεων, με σκοπό τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την έναρξη μιας δυναμικής διαδικασίας, τα οφέλη της οποίας θα φανούν με την πάροδο του χρόνου.
Εκτός των μέτρων νομοθετικού χαρακτήρα, με το Σχέδιο Νόμου προωθείται η λήψη δέσμης πρακτικών μέτρων, όπως είναι η δημιουργία των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης, με στόχο τη διοικητική απλούστευση για την πρόσβαση σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, τη δημιουργία υποδομών για τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος διεκπεραίωσης των διαδικασιών και διατυπώσεων και τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς στον τομέα των υπηρεσιών για τους πολίτες και τους παρόχους υπηρεσιών αποτελεί στόχο ο οποίος επιτυγχάνεται σταδιακά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ωστόσο, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες αγγίζουν ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών σε όλα τα στάδια των δραστηριοτήτων των παρόχων υπηρεσιών και ανάγονται κυρίως σε επαχθείς διοικητικές απαιτήσεις στη νομοθεσία των κρατών - μελών, στη νομική ασάφεια όσον αφορά τις διασυνοριακές δραστηριότητες και στην έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών - μελών.
Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και αντιστοιχούν στο περίπου 70% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θέσεων εργασίας στα περισσότερα κράτη - μέλη, ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς επιδρά αρνητικά στην ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της και ιδίως στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη μετακίνηση εργαζομένων, και εμποδίζει τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές. Λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη τη διαρκώς εντεινόμενη οικονομική σημασία του τριτογενούς τομέα, η εξάλειψη των εμποδίων που παρακωλύουν την ελευθερία εγκατάστασης των παρόχων υπηρεσιών στα κράτη – μέλη, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών μεταξύ των κρατών - μελών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, προκειμένου να παρασχεθεί στους αποδέκτες των υπηρεσιών η δυνατότητα να ασκήσουν στην πράξη τις δύο αυτές θεμελιώδεις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Ε.Ε., σε καθεστώς ασφάλειας δικαίου.

Κι όποιος δεν κατάλαβε, ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου