Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Καταγγελία από ΙΣΑ για τα καρδιοπαθή παιδάκια που πεθαίνουν ένα-ένα στο Παίδων "Αγία Σοφία"


Οκτώ παιδιά που υπέφεραν από καρδιοπάθεια έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της -από το 2011- αναστολής της λειτουργίας του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου του νοσοκομείου Αγία Σοφία, σύμφωνα με καταγγελία του αρμόδιου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που φέρνει στο φως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνώνανακοινώνοντας: 

«Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτηση του για το δράμα που ζούνε χιλιάδες οικογένειες που έχουν καρδιοπαθή παιδιά και απαιτεί να ξεκινήσει άμεσα η επαναλειτουργία του “Ενιαίου Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά” (ΕΚΑΣΚΑΠ) του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία” σε πλήρη ανάπτυξη και με όλη τη δυναμική του. Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες ότι στις 27 Φεβρουαρίου 2013 πέθανε ένα ακόμα παιδί που έπασχε από συγγενή καρδιοπάθεια. Οι γονείς καταγγέλλουν ότι το παιδί έπεσε θύμα της ολιγωρίας και εάν το ΕΚΑΣΚΑΠ ήταν ανοιχτό θα μπορούσε να είχε σωθεί.
Το άτυχο νήπιο αποτελεί την όγδοη περίπτωση παιδιού που έπεσε θύμα του εγκληματικού κλεισίματος του κέντρου που αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2011 η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο ΙΣΑ είχε διαμαρτυρηθεί έντονα κοινοποιώντας 
εξώδικες διαμαρτυρίες ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 προς τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο γνωστοποιώντας την επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας του.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε λάβει 
επιστολές από γονείς παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες, οι οποίοι μας γνωστοποιούσαν πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τα παιδιά τους.
Μάλιστα οι γονείς έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διότι η διακοπή της λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος συντέλεσε στο θάνατο παιδιών, τα οποία έπασχαν από καρδιακά νοσήματα και ο λόγος δεν ήταν άλλος παρά η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης του τέκνου και η οικονομική αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε ιδιωτικό Νοσοκομείο.
Είναι ντροπή η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που κοστίζει αθώες ζωές παιδιών».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά το κλείσιμο του εξειδικευμένου κέντρου τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες παραπέμπονται στο Ωνάσειο, το οποίο όμως δεν διαθέτει κάλυψη παιδιατρικού νοσοκομείου και αν παρουσιαστεί εμπλοκή τα παιδιά στέλνονται πίσω στο νοσοκομείο Παίδων. 
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες "Η Αγία Σοφία" Χρυσάνθη Κοκολάκη ανέφερε στην εφημερίδα: «Υπάρχουν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν πρόλαβαν και δεν χειρουργήθηκαν από το Ωνάσειο. Ειδικά για ένα παιδί ανασφάλιστο αλβανικής καταγωγής η καθυστέρηση έφθασε τον έναν χρόνο, από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οι καθυστερήσεις φυσικά οφείλονται και στο γεγονός ότι ήταν ανασφάλιστο».
Από το nooz.gr
>>> Άραγε κοιμάται με ήσυχη τη συνείδησή του ο κ. Λοβέρδος;
>>> Τι άλλο περιμένει η Δικαιοσύνη για να παρέμβη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου