Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Κοινή θάλασσα το Αιγαίο για Ελλάδα και Τουρκία!

Οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου σε παλαιότερη συνάντησή τους

Φιλική συνάντηση και γεύμα είχαν χθες το μεσημέρι στη Ρόδο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. 
Σε δηλώσεις που έκαναν, ο κ. Νταβούτογλου, μεταξύ άλλων, είπε: «Στην πραγματικότητα η θάλασσα του Αιγαίου είναι το κοινό μας σπίτι και όταν ήμουν στο Μποντρούμ (σ.σ. Αλικαρνασσό) τηλεφώνησα στο Δημήτρη για το αν θα ήταν δυνατόν να συναντηθούμε στη Ρόδο».
Δηλώσεις έκανε και ο κ. Δρούτσας, αλλά δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να δώσει καμία «μπηχτή» στον κ. Νταβούτογλου, γι’ αυτό που ακούστηκε να λέει και το οποίο μεταδόθηκε "ψύχραιμα" από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και για όσους επαΐοντες δεν καταλαβαίνουν και τόσο καλά την διπλωματική γλώσσα, η επίμαχη φράση, η οποία ίσως δεν ειπώθηκε τυχαία, ήταν: «…η θάλασσα του Αιγαίου είναι το κοινό μας σπίτι…».
Να δούμε εάν θα προκύψει σήμερα καμμία νύξη από ελληνικής πλευράς, έστω και «ανεπίσημη». Εκτός και αν γίνει το θέμα (εθνική)... "γαργάρα".

3 σχόλια:

  1. Μια και είθισται οι ποδοσφαιρικές ομάδες να παίρνουν ξένους προπονητές, αλλά και οι πρωθυπουργοί να προσλαμβάνουν "διεθνείς" συμβούλους, μήπως (μεταξύ σοβαρού και αστείου) θα πρέπει να κάνουμε πρόταση στον κ. Νταβούτογλου για κανένα τριετές συμβόλαιο με την "Εθνική Ελλάδος"; Ίσως έτσι να αλλάξει κάτι στην εξωτερική μας πολιτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνη μου ,
    την πρότασή σου την βρίσκω άκρως ρεαλιστική. Άσε που ο κ. Νταβούτογλου ως αυτοπροσδιορισμένος ομογενής ( κοινή γαρ θάλασσα , κοινός πολιτισμός , κοινές πολιτισμικές ρίζες όπως δήλωσε κι ο ίδιος) θα μας έρθει και φτηνότερα . Εάν μάλιστα μας βγάλει στη φόρα και κανένα πιστοποιητικό γεννήσεως της μάνας του υπογεγραμμένο από ελληνίδα μαμή , τότε να δεις τι έχει να γίνει ! Τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Σμύρνης δεν θα προλαβαίνουν . Εκεί να δεις συνωστισμό !

    Υ.Γ.
    Από τα νιάτα σου είχες κάτι ιδέες ! Αχτύπητες !

    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο διεθνολόγος καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου έχει εκδόσει ένα βιβλίο με τον τίτλο "Στρατηγικό Βάθος-Η διεθνής θέσις της Τουρκίας." Θα αναφέρω ενδεικτικά δυό σημεία του βιβλίου από τα οποία μπορεί ο καθ' ένας να φτιάξει την εικόνα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.
    Σημείο πρώτο.
    "Ο χώρος, στον οποίον η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο"
    Σημείο δεύτερο
    "Τα νησιά είναι φυσιολογική προέκταση της γαιολογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας και προς τις γαιοπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την πάρα πάνω κατάσταση η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών υπέρ της Ελλάδας."
    Αν μετά από αυτά ο κ. Δρούτσας μπορεί να συντρώγει άνετα με τον κ. Νταβούτογλου τι άλλο μπορούμε να πούμε εμείς;
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή