Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Κάποτε είχαμε κι εμείς εθνικούς ευεργέτες...

ΟΙ ΑΛΛΟΙ…
Τριάντα τέσσερις Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι δεσμεύθηκαν χθες να παραχωρήσουν τουλάχιστον το 50% των περιουσιακών τους στοιχείων σε αγαθοεργίες, στα πλαίσια της αντίστοιχης πρωτοβουλίας του επενδυτή
Μεταξύ των κροίσων που θα ενταχθούν οικειοθελώς στην πρωτοβουλία ξεχωρίζουν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάϊκλ Μπλούμπεργκ, ο παραγωγός θεαμάτων Μπάρι Ντίλερ, ο συνιδρυτής της Oracle Λάρυ Έλισον, ο μεγιστάνας του ενεργειακού τομέα Τ. Μπουν Πίκενς, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Τεντ Τέρνερ, ο Ντέηβιντ Ροκφέλερ και ο επενδυτής Ρόμπερτ Πέρελμαν.
Σημειώνεται ότι ο Μπιλ Γκέητς με τον Ουώρεν Μπάφετ ίδρυσαν την «Υπόσχεση Δωρεάς» τον Ιούνιο, με στόχο να εμπνεύσουν πολλούς βαθύπλουτους Αμερικανούς να δωρίσουν την περισσότερη περιουσία τους μετά θάνατον, ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους με μία επεξηγηματική των λόγων τους επιστολή.
ΚΙ ΕΜΕΙΣ…
Παρά την κρίση που περνάει η Ελλάδα, ούτε ένας δεν βρέθηκε να κάνει κάποια φιλοπατριωτική κίνηση. Ως φαίνεται, ο Ωνάσης ήταν ο τελευταίος... Και μιλάμε για μία χώρα, που κάποτε οι πλούσιοι, παρά το γεγονός ότι δεν ζούσαν μέσα στη χλιδή όπως οι σημερινοί, θεωρούσαν τιμή τους να γίνουν ευεργέτες και να περάσουν στην ιστορία. Ίσως επειδή, η πλεονεξία δεν τους εμπόδιζε να γνωρίσουν ότι ο πλούτος τους είναι δανεικός από την κοινωνία και κάποια στιγμή πρέπει να τον επιστρέψουν. Και για να εμπεδώσει αυτό κάθε ενδιαφερόμενος, ας πάει μια βόλτα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, για να δει τι γράφει κάτω από την προτομή του μεγάλου εθνικού ευεργέτη… Επ’ αυτού ας θυμηθούμε τι εντολή έδωσε ο Ιωάννης Σισμανόγλου (1820 – 1894), στο γιο του τον Κωνσταντίνο: «Όσο έχει η κάσσα σου πρέπει να δίνεις. Έχεις καθήκον. Τα χρήματα δεν έχουν καμιά αξία σαν τα κλειδώνεις. Από την κοινωνία τα κάμαμε στην κοινωνία οφείλουμε να τα αποδώσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου