Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Η Παναγιά περίμενε 87 χρόνια...

Μετά από 87 χρόνια, η Ορθοδοξία θα "δει" να λειτουργεί και πάλι η Ι.Μ. της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, και μάλιστα αύριο που είναι η γιορτή της Παναγιάς της Ρωμιοσύνης.
Χιλιάδες είναι οι πιστοί που έχουν σπεύσει στην Τραπεζούντα για την πρώτη από το 1923 Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε το απόγευμα  στην Τραπεζούντα, αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη. Μετά την άφιξη του ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθησε σε “ιφτάρ” (δείπνο για τη λήξη της ημερήσιας νηστείας τού μήνα του Ραμαζανιού), το οποίο παρέθεσαν ο μουφτής και ο νομάρχης της Τραπεζούντας . 
Με τον Πατριάρχη θα συλλειτουργήσουν ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος και ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας Επίσκοπος Τύχων.
Η λειτουργία θα τελεσθεί στον αύλειο χώρο της μονής, γιατί ο ναός είναι μικρός. Γύρω από τη μονή θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες για να μπορέσουν οι προσκυνητές να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία.
Στο τέλος της λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει προς τους πιστούς τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία στη μονή Παναγία Σουμελά είναι ένα «κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός». Επίσης θα εκφράσει την ευχή η Παναγία η Σουμελιώτισσα να είναι «εγγυήτρια καλύτερων ημερών για τους λαούς της Ελλάδος και της Τουρκίας».
Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί ζωντανά στις 10 π.μ. από την ΕΤ-3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου