Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Προβλήματα με το American University of Athens


Με τον τίτλο: "Εφαρμογή του Νόμου για παράνομη χρήση του όρου «Πανεπιστήμιο»",  εκδόθηκε πριν λίγο από το υπουργείο Παιδείας, η παρακάτω ανακοίνωση, που αφορά την λειτουργία τουAmerican University of Athens. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος ζητά από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όπως σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις και αφαιρεθούν όλες οι σχετικές επιγραφές από το
American University of Athens, καθώς το ίδρυμα αυτό κατά δήλωση του δεν έχει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ως ΚΕΜΕ (Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης), ούτε έχει υποβάλλει αίτηση για την έκδοση τους και επιπλέον προβάλλεται παρανόμως ως «Πανεπιστήμιο» στις καταχωρήσεις του, παρά τα οριζόμενα στο Νόμο 3696.
Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 3 του ν. 3696/2008 «3. Πλην των δημόσιων Πανεπιστημίων δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου «Πανεπιστήμιο» στην ελληνική ή ξένη γλώσσα από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Επίσης, με την  παρ. 5 του  άρθρου 22 του ν.3696/2008 «...η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών από εκπαιδευτήριο που προβάλλεται ως «ΚΕΜΕ» χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας «ΚΕΜΕ» ή ως «Πανεπιστήμιο», πλην των δημοσίων πανεπιστημίων συνεπάγεται την άμεση διακοπή της λειτουργίας του.
Το υπουργείο Παιδείας με συνεχείς επιστολές από το Σεπτέμβρη του 2009 και μετά, ζητά από το American University of Athens να ενημερώσει και να καταθέσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας βάση της οποίας λειτουργεί.
Σε απάντηση του το εν λόγω ίδρυμα ισχυρίζεται ότι είναι αμερικανικό νομικό πρόσωπο που εδρεύει στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου δεν έχει ζητήσει να του χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το υπουργείο Παιδείας. Από το ΦΕΚ της σύστασης του όμως προκύπτει ότι πρόκειται για νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη σύσταση και τη λειτουργία των Μονοπρόσωπων Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης στην Ελλάδα και δεν προκύπτει κανένας νομικός δεσμός με αμερικανικό νομικό πρόσωπο.
Επιπλέον, σε πρόσφατο διαφημιστικό δημοσίευμα σε free press εβδομαδιαία εφημερίδα το ανωτέρω ίδρυμα αναφέρεται ως «Πανεπιστήμιο». 

1 σχόλιο:

  1. μπαίνει τάξη άραγε;
    και οι σπουδαστές;
    ή είναι πάλι μια σπασμωδική ενέργεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή