Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Απόψε είναι του Αη-Γιαννιού του Κλήδωνα!


«Ανάβανε φωτιές στις γειτονιές, του 'Άη Γιάννη, απ' όσα ξέρεις και μου λες…», λέει το λαϊκό τραγούδι* και απόψε οι στίχοι έρχονται να ζωντανέψουν αλλοτινές εποχές της Αθήνας μας. Τότε που το σημερινό βράδυ, ανάβαμε και πηδούσαμε φωτιές στα σταυροδρόμια και στις αλάνες! Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, διατηρήθηκε τόσους αιώνες και ξεχάστηκε τα τελευταία… glamour χρόνια που ζήσαμε…
Είναι οι φωτιές του Άη-Γιαννιού του Κλήδονα… Κάθε 23 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου).
Επί τούτου, η λέξη «Κλήδων» είναι ιωνική και σηματοδοτεί ένα είδος μαντικής και χαρακτηρίζει ένα απομεινάρι Διονυσιακών Μυστηρίων, κατά τα οποία οι Βακχίδες, στεφανωμένες με κισσούς, κρατούσαν ξύλινα ομοιώματα του θεού Διόνυσου και χόρευαν και πηδούσαν πάνω απ' τη φωτιά.
Η χριστιανική παράδοση λέει πως ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής που ζούσε στην έρημο, έκαιγε την εποχή αυτή τ' άγρια χορτάρια στα έλη, για να μην πηγαίνουν τα ζουζούνια και τα κουνούπια και γεννούν τ' αυγά τους.
* Τίτλος: «Η σούστα πήγαινε μπροστά», με τον Δημήτρη Μητροπάνο, από το άλμπουμ «Ο Άγιος Φεβρουάριος» των Δήμου Μούτση και Μάνου Ελευθερίου.

2 σχόλια:

  1. Εκ παραδρομής στον τίτλο ο Κλήδονας... κλειδώθηκε. Αν θέλετε, διορθώστε τον, και σβήστε το μήνυμα. Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι, δεν το σβήνω! Κι αυτό επειδή είναι χαρά μου όταν υπάρχουν τέτοιας ποιότητας αναγνώστες σαν και εσάς κ. Παπαγιάννη. Τη διόρθωσή σας, την θεωρώ... παράσημο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή