Το άρθρο δημοσιεύτηκε
από το οποίο "εκλάπη" ως... έδει
και δημοσιεύεται ως έπεται!
Το υπογράφει ο κ. Γιώργος Δημ. Μόσχος, που είναι μέλος της Ν.Ε. Αχαΐας (ΣΥΝ).
Καιρός ήταν να το ιδούμε κι αυτό! Έπρεπε να το αναμένουν όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος ξενοφοβίας, κατάλληλου για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων.
Τώρα αποποιούνται πάσα ευθύνη, πλην όμως τα δεδομένα άλλαξαν και με την συμβολή τους. Η ακροδεξιά, που αποτελεί μια αντιδημοκρατική θεώρηση των πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων, έκανε την εμφάνισή της στην Πάτρα ενδεδυμένη τον μανδύα υπερασπιστή νομιμότητας και πατρίδας.
Το δρόμο άνοιξαν οι κατά καιρούς συντηρητικές δηλώσεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα διαβίωσης των προσφύγων, η άρνηση ανάληψης υποχρεώσεων για επίλυσή του, στο βαθμό που τους αναλογεί, η παρατεταμένη συντήρηση της δημόσιας συζήτησης για το που πρέπει να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, οι αντιδράσεις δημάρχων περιφερειακών δήμων, οι κάτοικοι των οποίων άνευ επισήμου ενημερώσεως και μέσω ακριτομυθιών που διαδίδονται καλούνται να υποδεχθούν στα όρια των περιοχών τους αυτούς που οι τοπικοί άρχοντές μας δεν θέλουν.
Και πάνω απ’ όλα ευθύνονται:
α) η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, καθώς το μοναδικό δείγμα που έχουν μπροστά τους είναι η αθλιότητα του καταυλισμού της Ηρώων Πολυτεχνείου και
β) η ατολμία του Υπουργού Εσωτερικών, οποίος υπολογίζει ιδιαίτερα το πολιτικό κόστος, σε καιρούς ου μενετούς για την Ν.Δ.
Όταν τα μόνα υφέρποντα που ακούγονται έως τώρα για τον υπ’ όψιν χώρο φιλοξενίας είναι η δημιουργία χώρου-γκέτο, εκτός Πατρών, μακριά από το λιμάνι, με συρμάτινη περίφραξη και αυστηρή αστυνομική φύλαξη, τότε φυσικό είναι να υπάρχουν αντιδράσεις πολιτών. Διότι κανείς αρμόδιος δεν τους μίλησε υπεύθυνα για το πώς θα είναι αυτός ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας. Κανείς δεν τους είπε πως οραματίστηκαν αυτό τον χώρο, για τον οποίο μαζεύτηκαν και μίλησαν με τον Υπουργό παράγοντες, από τον Δήμαρχο Πατρέων έως και στελέχη των εντεταλμένων υπηρεσιών για την ασφάλεια της χώρας.
Το μόνο που προσλαμβάνουν ως έγκυρη και αναμφισβήτητη απόδειξη είναι η όλο και πιο έντονη παρουσία των δυστυχισμένων προσφύγων στην παραλιακή οδό του λιμανιού και οι τακτικές ειδήσεις στα τοπικά ΜΜΕ για συλλήψεις αυτών και κάποιων σύγχρονων δουλεμπόρων.
Τι δηλαδή, ήθελαν να πιστέψει ο κοινός νους, ότι αυτοί διεκτραγώδησαν την κατάσταση της Πάτρας και ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού τους άκουσε, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να λύσει το ζήτημα ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος; Ότι δεν συζήτησαν σενάρια για τόπους μετεγκατάστασης και πιθανές αντιδράσεις; Όχι δα. Αν είναι αλήθεια αυτό γιατί δεν βγαίνουν να το πουν;
Πόσες φορές δεν ακούγεται, δυστυχώς από ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η ανεγκέφαλη άποψη που ζητά από τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών-τριών Πάτρας να πάρουν στο σπίτι τους τούς πρόσφυγες, εφόσον τους αγαπούν;
Ποιός ξεχνά ότι οι ψευτοεκπρόσωποι του καθωσπρεπισμού κάποιων ΜΜΕ, και ορισμένοι πολιτικάντηδες ζητούσαν δημόσια δήλωση μετανοίας από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Τσούκαλη διότι ετάχθη με το μέρος των διαδηλωτών-αντιρατσιστών κατά την επίσκεψη Σιούφα στην Πάτρα, την ίδια ημέρα που τα πάνοπλα ΜΑΤ εισέβαλαν στον καταυλισμό εναντίον των προσφύγων, σε επίδειξη πυγμής που μας εξέθεσε διεθνώς;
Ποιός μπορεί να ξεχάσει το βράδυ της Τετάρτης 26-3-08, που συζητείτο το θέμα των προσφύγων στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση της παράταξης Δημαρά; Εκείνη τη νύχτα η πλειοψηφία του Σώματος επέδειξε τον πιο μαύρο εαυτό της.
Τι παραπάνω απ’ όσα ζητά η ελίτ της ντόπιας πολιτικής ψευτοευπρέπειας και της ευθυνόφοβης παράταξης που διοικεί τον Δήμο, ζητούν οι ακροδεξοί με τα τρυκ που ρύπαναν τους δρόμους της πόλης;
- «Όποιος γουστάρει λαθρομετανάστες να τους πάρει στο σπίτι του και όχι στην Πάτρα».
- «Η Πάτρα ανήκει στους Έλληνες κατοίκους της και όχι στους άπλυτους αναρχικούς και στους λαθρομετανάστες».
Αυτά έγραφαν οι ακροδεξιοί στα τρυκ που έριξαν. Τα ίδια εμετικά επαναλήφθηκαν και ανήμερα την 28η Οκτωβρίου. Τα ίδια θα επαναλαμβάνονται όλο και πιο συχνά στο μέλλον.
Ο δρόμος άνοιξε και τώρα ας τα λουστούν, όσοι δημοκρατικοί, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, επέλεξαν τον λεονταρισμό για λύση του προβλήματος. Μια είναι η λύση. Να δοθούν πολιτικό άσυλο και έγγραφα στους πρόσφυγες και να ταξιδεύσουν όπου θέλουν.
Ας το λάβουν υπ’ όψιν τους οι παράγοντες του Δήμου Πατρέων, γιατί πρόσφατα διάβασα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τα παρακάτω:
"Στην Πάτρα, την πόλη όπου 3.000 μετανάστες (κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν) στοιβάζονται σε έναν καταυλισμό προσφύγων υπό συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27, 28 και 29 Νοεμβρίου συνέδριο με θέμα «ΜΜΕ & Μετανάστες: Καλωσόρισμα ή Αντίο». Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 40 γνωστοί Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, αλλά και συνάδελφοί τους από τις χώρες εισαγωγής μεταναστών στην Ευρώπη. Στόχος, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, είναι να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα ΜΜΕ προσεγγίζουν τους μετανάστες, αλλά και πώς αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Πάτρα ανήκει στο Δίκτυο των 12 ευρωπαϊκών πόλεων- συμμετέχουν επίσης το Βερολίνο, η Λυών και το Όσλο- που σκοπό έχει την ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών σε θέματα πολιτισμού, κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης και διαχείρισης ανοιχτών χώρων. «Το μέλλον της Ευρώπης σχετίζεται με την ενσωμάτωση των μεταναστών. Η Πάτρα δεν είναι ρατσιστική πόλη. Αυτό που αποσκοπούμε μέσα από το συνέδριο είναι να βρούμε τους αρμούς σύνδεσης μεταξύ των πολιτισμών», δήλωσε ο δήμαρχος της Πάτρας κ. Ανδρέας Φούρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης ".
Να συμφωνήσουμε λοιπόν ότι η Πάτρα πράγματι δεν είναι ρατσιστική πόλη. Όμως οι κατά καιρούς δηλώσεις κατά των προσφύγων που γίνονται από αντιδημάρχους που ο ίδιος διόρισε, πως μπορεί να μη μας βάζουν σε ανησυχητικές σκέψεις για τις παραπέρα επιδιώξεις του σχήματος που διοικεί το Δήμο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου