Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Να, πόσοι εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Του
Θέμη Κοτσιφάκη*


ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΕ
ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Υπουργείο Παιδείας για μια ακόμη φορά επιχειρεί μια λαθροχειρία με το μαθητικό δυναμικό και τα ποσοστά επιτυχίας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπολογίζει μόνο όσους συμπλήρωσαν μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ το ορθό θα ήταν το ποσοστό επιτυχίας να υπολογιστεί στους δυνητικά υποψήφιους. Έτσι θα έχουμε και μια αληθινή εικόνα για τον αριθμό των αποφοίτων Λυκείων και ΤΕΕ που κατορθώνουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτερη βαθμίδα.
Το πραγματικό ποσοστό αυτών που συνεχίζουν σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ είναι 62, 86% και όχι 70%, που ανακοίνωσε το ΥΠΕΠΘ. Αν δε υπολογίσουμε και το σύνολο των μαθητών στο Β΄ Κύκλο ΤΕΕ, το πραγματικό ποσοστό των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συνεχίζουν στην τριτοβάθμια είναι 55,68%, δηλαδή μόνο 1 στους 2 περίπου μαθητές του λυκείου θα συνεχίσει τις σπουδές του.
Παράλληλα, 18.441 θέσεις σε ΑΤΕΙ και ΑΕΙ παραμένουν κενές, λόγω της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της βάσης του «10», που εξελίσσεται στον κυριότερο φραγμό στην προσπάθεια των μαθητών για τη συνέχιση των σπουδών τους.
Και βέβαια με την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται, από τη μια τους κλείνεται η πόρτα των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και από την άλλη τους ανοίγεται διάπλατα η πόρτα των ιδιωτικών λύσεων με τα πάσης φύσης «κολέγια» και «κέντρα ελεύθερων σπουδών», που η κυβέρνηση φροντίζει επειγόντως να αναβαθμίσει.
* Ο κ. Κοτσιφάκης είναι Γ. Γ. του ΔΣ της ΟΛΜΕ και μέλος της Ε.Ε. της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE και EIE).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου