Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Όταν αφανίζεται η μεσαία τάξη...

Τα 219 χρόνια της συμπληρώνει σήμερα η «Μαριάννα» και η χρονολογία του 1789 δεν αφορά μόνον τον γαλλικό λαό και την Επανάστασή του, αλλά πολύ περισσότερους λαούς και εποχές του μέλλοντος. Κι αυτό διότι το κύριο αίτιο αυτής της Εθνεγερσίας ήταν ο αφανισμός της μεσαίας τάξης - κάτι που δείχνουν να μην γνωρίζουν οι σημερινοί κυβερνώντες, παρά το γεγονός ότι η έλλειψη της μεσαίας τάξης, διαχρονικώς αποτελεί την κυρίως αιτία για τις επαναστάσεις. Ας το προσέξουν, μην τυχόν γίνει της... Βαστίλης και δούμε καμμιά Μαριάννα να γεμίζει τον σκούφο της με μολότωφ και πέτρες!
Ο φρυγικός σκούφος της Μαριάννας, μπορεί να μην αποτελεί πιά το επίσημο έμβλημα της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά σίγουρα παραμένει ένα έμβλημα με πανευρωπαϊκές διαστάσεις και παγκόσμια εμβέλεια. Ένα έμβλημα που κοσμεί την Δημοκρατία του χθες του σήμερα και του αύριο...
Επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης σήμερα και συνιστώ να κάνετε δύο κλικ.
Το ένα κλικ στην ιστοσελίδα της Γαλλικής Πρεσβείας της Αθήνας, για να διαβάσετε στα ελληνικά ένα σπουδαίο κομμάτι του κ. Maurice Agulhon με τίτλο «Η Γαλλική Δημοκρατία και τα σύμβολά της». Και το άλλο κλικ στο kapatel.gr, όπου φιολοξενείται ένα ενδιαφέρον ιστορικό ανάγνωσμα του κ. Γιώργου Λεκάκη με τον τίτλο «Ο Πόντιος Γάλλος, οι Γάλλοι, οι Γαλάτες και οι Φρύγες Φράγκοι…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου