Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

15 Ιουλίου: Δύο «μαύρες» επέτειοι


Διπλή επέτειος σήμερα για τον Ελληνισμό. Η μία για τα Ιουλιανά (15 Ιουλίου 1965) που «έφεραν» την χούντα των επίορκων συνταγματαρχών και η άλλη (15 Ιουλίου 1974) που το χουντικό καθεστώς της Αθήνας, κατηύθυνε πραξικόπημα στην Κύπρο, κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, προκαλώντας την εισβολή του Αττίλα, με τα τραγικά επακόλουθα…
Και στις δύο «μαύρες» μέρες, που σαν κοινό παρανομαστή είχαν τη χούντα, πρωταγωνίστησαν παρακρατικοί, επίορκοι και προδότες.
Στις μεν 15 Ιουλίου του 1965, με μία αποστασία έπεσε η νόμιμη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, για να επικρατήσει μία πολιτική αστάθεια και να τον Απρίλιο του 1967 να εμφανιστούν ως «εθνοσωτήρες» κάποιοι «κουραμπιέδες» του στρατεύματος.
Στις μεν 15 Ιουλίου του 1974, ο Νίκος Σαμψών παρακεινούμενος από τη χούντα και έχοντας δίπλα Έλληνες αξιωματικούς της ΕΛΔΥΚ, έκανε πραξικόπημα στη Λευκωσία, ρίχνοντας τον Μακάριο, ανοίγοντας έτσι την «κερκόπορτα» στις τουρκικές δυνάμεις του «Αττίλα».
Αυτά τα λίγα στοιχεία, όχι τόσο για τις νέες γενιές, όσο για εμάς τους μεγαλύτερους, που κάπου δείχνουμε να τα έχουμε ξεχάσει. Βέβαια, δεν μας τα θυμίζουν τα ΜΜΕ, ίσως επειδή τέτοια θέματα, που μας εγείρουν σαν πολίτες και μας απαγκιστρώνουν από την έννοια του "υπηκόου", δεν «πουλάνε»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου