Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Είκοσι μοναδικές φωτογραφίες "Καιρικών φαινομένων" στο Κολωνάκι

Μϊα από τις φωτογραφίες του Γ. Παππαδόπουλου - Τετράδη, που θα
παρουσιαστεί στην έκθεση. Θυμίζει εκείνες τις ασπρόμαυρες...
Ήμασταν γύρω στα είκοσι, κάπως «κουλτουριάρηδες», με ανησυχίες και «ψαξίματα», παρτάκια, τσάρκες και χαζοξενύχτια. Ε, και λίγο advance για εκείνη την εποχή, που η Αθήνα ήταν κάπως «συννεφιασμένη»...
Παρά το «προχωρημένο» της κατάστασης, η έννοια φωτογραφία για μένα, άρχιζε από την «εβδομαδιαία» και έφτανε μέχρι την «κλασσική» της αστυνομικής ταυτότητας. Έπρεπε να πάει ο Γιώργος διακοπές με την παρέα του, για να χαμπαριάσω ότι η φωτογραφία είναι Τέχνη!
Εκείνο το απόγευμα είχα περάσει από το σπίτι του, στη Σισίνη, για να τον πάρω να πάμε σινεμά στο «Έμπασσυ».
Ανεβαίνω επάνω κι εκεί δίπλα στην κιθάρα βλέπω μιά «βεντάλια» από ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους. Ήταν «σκηνές» από τις διακοπές του, νομίζω στη Μήλο. Χάζεψα! Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα με άλλο «μάτι» τη φωτογραφία. Μου τις έδειχνε ο Γιώργος μία-μία και καμάρωνε, μιλώντας μου κάτι... ακαταλαβίστικά για «γωνίες», «σκιές» και τέτοια!
Από τότε μέχρι σήμερα, όποτε αντικρύζω ασπρόμαυρη φωτογραφία θυμάμαι εκείνο το απόγευμα στη Σισίνη...
Τα χρόνια πέρασαν και η τύχη το έφερε να γίνουμε συνάδελφοι με τον Γιώργο και να βρεθούμε στην ίδια εφημερίδα («Ακρόπολις» του Μπότση). Σε εποχή που οι φωτογραφίες ήταν έγχρωμες... 
Κάποια στιγμή ο Γιώργος φεύγει από την «Α» και πηγαίνει στην «Ελευθεροτυπία», όπου και διαπρέπει ως στέλεχος, αλλά και ως... Καιρός!
Ναι, τις δυό-τρεις λεξούλες στην τελευταία σελίδα της «Ε» τις έγραφε αυτός, ο Γιώργος Παπαδόπουλος - Τετράδης! Περί αυτού του ατόμου πρόκειται...
Και πού είναι η είδηση;
Μα, σήμερα το βράδυ, στην αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11, Κολωνάκι -Τηλ: 210.7221200), εγκαινιάζεται Έκθεση Φωτογραφίας του Γιώργου Παπαδόπουλου - Τετράδη με τον τίτλο «Καιρικά φαινόμενα». 
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 μ.μ. και η βραδιά θα κρατήσει μέχρι τις 10:30’. Η αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος artlife» λειτουργεί: Τετ. Σαβ. 10.00-15.00 και Τρ. Πεμ. Παρ. 10.00-15.00 και 17.30-20.30.
Ο Γιώργος, παρουσιάζει μία σειρά από 20 ατμοσφαιρικές φωτογραφίες από την Αθήνα, τη Μάνη, την Ολυμπία, την Ύδρα, την Κεφαλονιά, τη Μεσσηνία, το Καστελόριζο, την Ικαρία, την Ίο, τη Νάξο, το Μεσολόγγι, το Ζαγοροχώρια και άλλα μέρη της Ελλάδας. 
Το υλικό συνοδεύεται από λεπτομέρειες των παιχνιδιών των νερών και του φωτός, των χρωμάτων των μικρών ωρών, της ατμοσφαιρικής διάθεσης της κάθε ώρας. Για να δούμε... Γιατί ο Γιώργος έχει να δείξει έργο στη Φωτογραφία, καθώς ήδη έχει κάνει τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και μία στη Βιέννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου