Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

"Έφυγε" ο Γιάννης Μπρεκουλάκης


Του
Πέτρου Κούσουλου
από τη σημερινή “Espresso

Οι δείκτες του ρολογιού σημάδευαν τις 3.00 χθες τα ξημερώματα όταν μέσα σε έναν από τους θαλάμους πολύ γνωστού θεραπευτηρίου της πρωτεύουσας επικράτησε νεκρική σιγή. «Ο Γιάννης μας έφυγε» ήταν η μοναδική φράση που κατόρθωσε να ψελλίσει ένας από τους παρευρισκόμενους στο δωμάτιο του νοσοκομείου προτού ξεσπάσει σε λυγμούς. Μέσα σε λίγη ώρα η είδηση του θανάτου του 37χρονου εφοπλιστή Γιάννη Μπρεκουλάκη προκάλεσε οδύνη στους συγγενείς του πάντα χαμογελαστού εφοπλιστή, βάφοντας «μαύρη» τη ζεστή αυγουστιάτικη νύχτα.
Σοκαρισμένοι από το άκουσμα του θανάτου και οι δεκάδες φίλοι του νεαρού γόη με τα χρυσοκάστανα μάτια δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι ο «Μπρέκο», όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούσαν, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά τους για να τους χαρίσει λίγη από τη λάμψη του και τη θετική του ενέργεια.
Άλλωστε, αν και οι περισσότεροι γνώριζαν την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του, όλοι τους ευελπιστούσαν αλλά και προσεύχονταν ο Γιάννης Μπρεκουλάκης να καταφέρει να βγει νικητής από τη μάχη με τη σκληρή αρρώστια που εδώ και αρκετούς μήνες του κατασπάραζε τα σωθικά. Και φυσικά περίμεναν πώς και πώς να τον δουν και πάλι πάνω στο αγαπημένο μαύρο φουσκωτό σκάφος του με το οποίο συνήθιζε να σκίζει τα νερά του Αιγαίου και να αποδρά μέχρι τον «επίγειο παράδεισό του», όπως χαρακτήριζε το νησί της Πάτμου.
Οι πόνοι
Ήταν Χριστούγεννα του 2008 όταν κάποιοι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς άρχισαν να απασχολούν τον «Μπρέκο». Στην αρχή ο 37χρονος άνδρας δεν έδωσε σημασία και δεν ανέφερε τίποτα στους στενούς συγγενείς και φίλους τους. Ο καιρός όμως περνούσε και συνεχίζονταν οι πόνοι, οι οποίοι συνοδεύονταν από έντονη αδιαθεσία. Έτσι λοιπόν, ο Γιάννης Μπρεκουλάκης αποφάσισε να εισαχθεί σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας για να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων βγήκαν καθαρά, δίνοντας στον νεαρό γόη πίσω το χαμένο του χαμόγελο.
«Δεν έχεις τίποτα, είσαι ταύρος», του έλεγαν τα λίγα δικά του πρόσωπα στα οποία είχε εκμυστηρευτεί τις ανησυχίες του. Ωστόσο, οι έντονες ενοχλήσεις δεν έλεγαν να εγκαταλείψουν τον καλοβαλμένο εφοπλιστή. Αποφάσισε, λοιπόν, να πάει σε γνωστό θεραπευτήριο του εξωτερικού προκειμένου να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις, οι οποίες διέγνωσαν ότι είχε έναν όγκο στο περιτόναιο!(σ.σ. λεπτή και διάφανης μεμβράνη που εκτείνεται στην εσωτερική επιφάνεια της κοιλιακής κοιλότητας και περιβάλλει τα σπλάχνα).
Η αντίδραση των γιατρών ήταν άμεση. Ο Γιάννης Μπρεκουλάκης εισήχθη στο χειρουργείο και υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης του όγκου. Ήταν λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα του 2009 όταν οι γιατροί στο εξωτερικό έδωσαν το OK για την επιστροφή του στη χώρα μας.
Έτσι, ο «Μπρέκο» επέστρεψε κοντά στον αγαπημένο του πατέρα Λεωνίδα (πρώην πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών), την αδερφή του Χαρούλα αλλά και τους αγαπημένους του φίλους που έσπευσαν να τον υποδεχτούν. Αν και ήταν εμφανώς καταβεβλημένος, σε όλους όσοι βρέθηκαν πλάι του δεν έκρυβε την αισιοδοξία του ότι θα κέρδιζε τη δύσκολη μάχη που έδινε. Τα πράγματα όμως (δυστυχώς) δεν εξελίχθηκαν έτσι. Ενώ ο λαμπερός εφοπλιστής συνέχιζε τη θεραπεία του, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να κριθεί σκόπιμο να μεταφερθεί εσπευσμένα στο γνωστό θεραπευτήριο της πρωτεύουσας όπου και εξέπνευσε χθες τα ξημερώματα.
Λίγοι και καλοί στο πλευρό του μέχρι τέλους
Καθ' όλο το διάστημα της παραμονής του στο κρεβάτι του πόνου ο Γιάννης Μπρεκουλάκης δεν ήθελε να έχει παρά μόνο λίγους και καλούς ανθρώπους στο πλευρό του. Αν και γνώριζε ότι δεκάδες φίλοι του που τον λάτρευαν ήθελαν να τον επισκεφθούν, να του προσφέρουν στήριξη και να του δώσουν κουράγιο, εκείνος προτιμούσε τη «μοναξιά». Από εκείνους που μπαινόβγαιναν τακτικά στο θάλαμό του ήταν, φυσικά, ο πατέρας του και η αδελφή του, αλλά και η επιστήθια φίλη του Χρυσή Βαρδινογιάννη.
Άπαντες, όπως είναι φυσικό, βυθίστηκαν στο πένθος με το άκουσμα της θλιβερής είδησης. Το ίδιο συνέβη και στους κατοίκους της Πάτμου, του νησιού που λάτρευε ο Γιάννης Μπρεκουλάκης καθώς αποτελούσε τόπο καταγωγής της πολυαγαπημένης του μητέρας Ματίνας, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από τέσσερα χρόνια. Στην Πάτμο αποφάσισε η οικογένειά του να πραγματοποιηθεί η κηδεία του (αύριο), μιας και ήταν και μία από τις τελευταίες του επιθυμίες.

1 σχόλιο:

  1. Φίλε μας Παντελή, δεν γνώριζα το παιδί, μα λυπήθηκα τόσο. Μεταβίβασε τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του, παρακαλώ. Κρίμα, νέοι να φεύγουν έτσι βιαστικά!
    Όσο για τον Νώε, δεν μου απάντησες.
    Τώρα με το "τουίττερ" -για χατήρι σου γράφτηκα, ελπίζω να τα λέμε.
    Εδώ, τρομερή ζέστη και υγρασία...
    Χαιρετισμούς στην Νέλλη και τον γιο σου από μια φίλη μακρινή,
    Υιώτα
    αστοριανή,
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή