Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Καθένας με τη... στάμπα του!

«Από τον Ιούλιο του 2009 οι πολίτες της χώρας θα έχουν το δικό τους μοναδικό και υποχρεωτικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης –Α.Μ.Κ.Α.». Αυτό δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά, με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης του υπουργείου για τον αριθμό που θα διευκολύνει τις συναλλαγές του εργαζόμενου, του ασφαλισμένου και του συνταξιούχου. Δηλαδή, για το νουμεράκι του καθενός. Τη στάμπα του!
Ο ΑΜΚΑ αποτελεί την ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε πολίτη σε όλες τις συναλλαγές του, που αφορούν στην εργασία και στην ασφάλιση: στη διαδικασία έναρξης απασχόλησης και ασφάλισης, στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, στην έκδοση ή ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας, στην παραλαβή της σύνταξης ή άλλων ασφαλιστικών παροχών και επιδομάτων.
Ο ΑΜΚΑ –απαραίτητος από τον Ιούλιο του 2009- θα αποδίδεται στους πολίτες από τα ΚΕΠ όλης της χώρας καθώς και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Απασχόλησης στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 11131 (χωρίς χρέωση), αλλά και από τη διαδικτυακή πύλη, στη διεύθυνση www.amka.gr. Μετά την απόδοση του Α.Μ.Κ.Α., κάθε πολίτης θα παραλάβει και την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Έως σήμερα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), ως ο αρμόδιος φορέας, έχει αποδώσει μηχανογραφικά Α.Μ.Κ.Α. σε περίπου 7.000.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους και μέχρι σήμερα έχει αποστείλει 2.000.000 Κάρτες Κοινωνικής Ασφάλισης σε δικαιούχους. Η αποστολή συνεχίζεται.
Όπως τόνισε η κα Πετραλιά, «ο ΑΜΚΑ θέτει τις βάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη βελτίωση των παροχών των Ταμείων, τη μείωση του χρόνου έκδοσης και απονομής συντάξεων, την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής». Για το τελευταίο χρειάζεται και υπουργικός... όρκος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου