Σημερινή ανάρτηση της διαδικτυακής εφημερίδας "Τύπος Πειραιώς" (typospeiraiws.gr), αναφέρεται στο "ιστορικό" του δημοτικού ραδιοσταθμού και στην παραπέρα πορεία του.
Με τίτλο "Νέες προδιαγραφές σώζουν το 'Κανάλι-1'", ο "Τύπος Πειραιώς", γράφει:
Εποικοδομητική μπορεί να θεωρηθεί, κατά μία άποψη, η συνάντηση που είχε χθες ο δήμαρχος Πειραιά με τους εργαζόμενους στον δημοτικό ραδιοσταθμό, καθώς τους διαβεβαίωσε ότι το «Κανάλι Ένα» δεν αναστέλλει τη λειτουργία του και πως θα επιλυθεί το οικονομικό πρόβλημα με την μισθοδοσία.
Όπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι -δημοσιογράφοι και τεχνικοί- παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις μήνες και στην πρόσφατη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και τη διαμαρτυρία τους ζητώντας την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ.
Αυτό που είπε στους εργαζόμενους ο Γιάννης Μώραλης, είναι πως ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα να τους εξοφλήσει τις οφειλές του, αλλά θα τους δώσει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Οι δε εργαζόμενοι θα πρέπει να ενδιαφερθούν για κάλυψη μέρους των οφειλομένων, με υποδοχή διαφήμισης και εύρεσης χορηγών για τις εκπομπές. Βέβαια, χρειάζονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες…
Σε μια εποχή όπου η ανεργία μαστίζει τον χώρο των δημοσιογράφων και των τεχνικών, με τα «φέσια» να κυριαρχούν, με τις «γαλέρες» να έχουν κατεβάσει τους «μισθούς» έως και 230 ευρώ, με τα απλήρωτα δεδουλευμένα να έχουν καταστρέψει οικονομίες και να έχουν κλείσει σπίτια, η πρόταση του δημάρχου Πειραιά, ίσως θα πρέπει να εξομαλύνει την κατάσταση στον δημοτικό Ρ/Σ.
Αλλά σε μέρες, που το κάθε ΜΜΕ με οργανωμένες υπηρεσίες υποδοχής διαφήμισης, δημοσίων σχέσεων και προβολής, κάνει «κρα» για κάποια διαφήμιση, θεωρείται λίγο δύσκολο να βρεθούν πελάτες για το χαμηλής ακροαματικότητας «Κανάλι Ένα».
Αυτές οι υπηρεσίες ήταν κάτι το… άσχετο για κάποιους τέως δημάρχους κι αυτό διότι όπως έδειξε η πορεία του Ρ/Σ τον χρησιμοποιούσαν σαν μέσον για εξυπηρέτηση φίλων και γνωστών. Αν τον λειτουργούσαν σαν «ελεύθερο ραδιόφωνο» και όχι σαν ιδιάζουσα «δημόσια υπηρεσία», σήμερα το «Κανάλι Ένα» θα κατείχε τη θέση που είχε οραματιστεί ο αξέχαστος Δημήτρης Παπαμιχαήλ, όταν έστηνε τον σταθμό με δυό-τρεις φίλους σε κάποιο διαμέρισμα πολυκατοικίας της λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου…
Κατά καιρούς, το «Κανάλι Ένα» είχε την τύχη να φιλοξενήσει αρκετούς «ραδιοφωνατζήδες» και επαγγελματίες δημοσιογράφους, όπως επίσης και στη διοίκησή του κάποιους έμπειρους και αξιόλογους συναδέλφους. Έτσι γνώρισε μέρες ξεχωριστές, αλλά όχι αρκετές…
Οι διορισμοί «αλεξιπτωτιστών» και οι αναθέσεις εκπομπών σε άτομα άσχετα με το μικρόφωνο, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση του «σήματός» του... Χρόνο με τον χρόνο έχανε την ακροαματικότητά του και έφτασε στη σημερινή πικρή πραγματικότητα να κινδυνεύει να γίνει… «Κανάλι ΚανΕνα»!
Όμως, τίποτα δεν χάνεται όταν υπάρχει θέληση. Εάν η νέα δημοτική Αρχή θέλει πραγματικά να διατηρήσει το «Κανάλι Ένα» και εάν οι επαγγελματίες εργαζόμενοι θέλουν να δουλέψουν για το «σπίτι» τους, τότε πολλά μπορούν να γίνουν.
Κατ’ αρχάς χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση, για να συνεχίσει ο ραδιοσταθμός τη λειτουργία του, με άλλες προδιαγραφές, με διαφορετική νοοτροπία και άλλους στόχους.
Ο πρώτος λόγος ανήκει στη δημοτική Αρχή, η οποία αυτή θα πρέπει να αποφασίσει: για ποιο λόγο χρειάζεται ο ραδιοσταθμός, τι πρέπει να εξυπηρετεί και ποιοι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα μελετήσουν και θα επιβλέψουν την εκτέλεση των νέων δραστηριοτήτων.
Το δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά, έχει ιστορία και πρέπει να συνεχίζει να υπάρχει. Πάσα -αβάσιμα φημολογούμενη- αντικατάστασή του, με άλλον Ρ/Σ θα είναι απλώς μία ατυχής απόπειρα.
Σίγουρα, ο Γιάννης Μώραλης, αποδεικνύεται πως είναι υπέρ της λειτουργάς του δημοτικού Ρ/Σ και η χθεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους και τεχνικούς, ας θεωρηθεί, ως η απαρχή μιάς νέας σχέσης μεταξύ «εργοδότη» και «εργαζομένων», με κοινό στόχο την λειτουργία του ραδιοσταθμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου