Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Ύμνος για την Πόλη που χάσαμε - Άρθρο-σοκ στη "Sabah"

Πριν λίγα λεπτά έγινε παρελθόν η αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου.Και ο φίλος Θανάσης Κομνηνός, μου θύμισε μία δημιουργία του άλλου παλιόφιλου του Σταμάτη Σπανουδάκη, για την Πόλη που χάσαμε... Μοναδικό μουσικό έργο!
Και για να κλείσουν μερικά ελληνικά (;) στόματα, σχετικά με την Άλωση και την ανάγκη ανάπτυξης της ελληνοτουρκικής "φιλίας", ας διαβαστεί σχετικό άρθρο Τούρκου σε τουρκική εφημερίδα.
Πρόκειται για άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου και συγγραφέα Engin Ardic, που δημοσιεύτηκε το 2009 στην έγκυρη τουρκική εφημερίδα "Sabah", σχετικό με τις γιορτές μίσους των κατακτητών της Πόλης, το οποίο μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
Πέρασαν 556 χρόνια (σ.σ. έτος 2009) και γιορτάζετε (την Άλωση) σαν να ήταν χθες; Γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή, µ΄ αυτές τις γιορτές που κάνετε, διακηρύσσετε σε όλο τον κοσµο ότι:«αυτά τα μέρη δεν ήταν δικά µας, ήρθαµε εκ των υστέρων και τα πήραμε µε τη βία». 
Γιά ποιό λόγο άραγε φέρνετε στη µνηµη µια υπόθεση έξι αιώνων; Μήπως στο υποσυνείδητό σας υπάρχει ο φόβος ότι η Πόλη κάποια µέρα θα δοθεί πίσω; Μην φοβάστε, δεν υπάρχει αυτό που λένε µερικοί ηλίθιοί της Εργκενεκόν περί όρων του 1919. 
Μη φοβάστε, τα 9 εκατοµµύρια Ελλήνων δεν μπορούν να πάρουν την πόλη των 12 εκατοµµυρίων, και αν ακόμα την πάρουν δεν μπορούν να την κατοικήσουν. Κι οι δικοί µας που γιορτάζουν την Άλωση είναι µια χούφτα φανατικοί µόνο που η φωνή τους ακούγεται δύσκολα. Ρε σείς, αν µας πούνε ότι λεηλατούσαμε την Πόλη τρεις µέρες και τρεις νύχτες συνεχώς τι θα απαντήσουμε; Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό µας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η θα αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς; 
Αντί να περηφανευόμαστε µε τις πόλεις που κατακτήσαμε, ας περηφανευτούμε µε αυτές που ιδρύσαμε, αν υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχουν. 
Όλη η Ανατολή είναι περιοχή µε την βία κατακτημένη… Ακόμα και το όνομα της Ανατολίας δεν είναι αυτό που πιστεύουν (ana=µανά, dolu=γεµάτη) αλλά προέρχεται από την ελληνική λέξη η Ανατολή. 
Ακόμα και η ονομασία της Ισταµπούλ δεν είναι όπως µας λέει ο Ebliya Celebi «εκεί όπου υπερτερεί το Ισλάµ» τράβώντας τη λέξη από τα μαλλιά, αλλά προέρχεται από το «εις την Πόλιν». 
Εντάξει λοιπόν, αποκτήσαµε µόνιµη εγκατάσταση, τέλος η νοµαδική ζωή και γι’ αυτό ο λαός αγοράζει πέντε – πέντε τα διαµερίσµατα. Κανείς δεν μπορεί να µας κουνήσει, ηρεμήστε πιά… 
Οι χωριάτες µας ας αρκεστούν στο να δολοφονούν την Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως πολλές φανφάρες….».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου