Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις Σέρρες;

Ενώπιον μίας πολύ μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης, της μεγαλύτερης όλων των εποχών για την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο της αρχαιολογίας, βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη Σερρών.
Η ανεύρεση ενός τάφου που όμοιό του δεν έχει συναντήσει η αρχαιολογική σκαπάνη, έχει σημάνει συναγερμό και ταυτόχρονα έχει πυροδοτήσει σειρά συζητήσεων, για το εάν αυτό που σταδιακά βλέπει το φως της ημέρας δεν είναι ένας τάφος κάποιου σημαίνοντος προσώπου, όπως ας πούμε της Ρωξάνης και του γιού της με τον Μ. Αλέξανδρο, αλλά ο τάφος του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Οι πληροφορίες είναι πραγματικά συγκλονιστικές:

Ο τάφος έχει περίμετρο 498 μέτρα, σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα, παραπέμποντας σε δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για έναν βασιλιά.

Εξωτερικά έχει επενδυθεί με μάρμαρο, αρίστης ποιότητας, λαξευμένο με τέτοιο τρόπο που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος, τόσο η αρμονία όσο και η τελειότητα της εργασίας, με δεδομένα μάλιστα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.
Ο τάφος έχει θολωτό – πυραμιδωτό σχήμα, στη δε κορυφή του ήταν τοποθετημένο, κατά μία προσέγγιση, ο γνωστός σε όλους «Λέων της Αμφίπολης», ο οποίος είχε ανευρεθεί από Έλληνες στρατιώτες το 1912 και το 1916 οι Άγγλοι είχαν αποπειραθεί να το μεταφέρουν – κλέβοντάς το – στην πατρίδα τους. Άλλωστε, το λιοντάρι, είναι το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.

1 σχόλιο:

  1. Υπέροχη είδηση! Έχουμε στοιχεία αν έχει ανοιχτεί ο τάφος;
    Ποιο το περιεχόμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή