Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Πλάκα, η γειτονιά των ονείρων - Η αρχαιότερη συνοικία της Ευρώπης


Καλωσήλθατε στην ιστοσελίδα μας. (Κλικ ΕΔΩΕίμαστε μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου, που βρίσκεται στην Πλάκα, στην καρδιά της Αθήνας.
Η γειτονιά του σχολείου μας λοιπόν, τυχαίνει να είναι και η αρχαιότερη συνοικία, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της Ευρώπης. Νιώθουμε πολύ τυχεροί που βρίσκεται εδώ το σχολείο μας.
Στην σελίδες αυτού του ιστότοπου θα σας ξεναγήσουμε διαδικτυακά στη γειτονιά μας...
Φίλε επισκέπτη,
Περπατώντας στο λόφο της Ακρόπολης, στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, βρίσκεσαι στην καρδιά της πόλη μας που χτυπά αδιάκοπα εδώ και 5.500 χρόνια.
Όποιος κι αν είναι ο τόπος σου, φαντάζομαι, σου έρχονται στο νου όσα έχεις ακούσει τόσα χρόνια για την Αθήνα. Ακόμη κι αν η Ιστορία δεν είναι το δυνατό σου σημείο, θα θυμάσαι τον μοναδικό εκείνο πολιτισμό που δημιούργησαν οι αρχαίοι κάτοικοι της πόλης.
 Έλα να δούμε μαζί όσα μας έμαθαν στο σχολείο με τα δικά μας μάτια.
Ανέβα σε ένα ψηλό σημείο του λόφου της Ακρόπολης και κοίταξε γύρω σου προσεκτικά, αγνοώντας την ακαλαισθησία και το νέφος της σύγχρονης τσιμεντούπολης που μας κληροδότησε ο προηγούμενος αιώνας.
Αξιοποιώντας τον χάρτη, τη φαντασία και τη διορατικότητά σου, θα παρατηρήσεις πως η Αθήνα είναι χτισμένη σε προνομιούχο θέση, προικισμένη από τη φύση. Ήδη απολαμβάνεις το ήπιο κλίμα και το διαυγές φως.
Πρόσεξε την ποικιλομορφία του φυσικού τοπίου που απλώνεται μπροστά σου, πόσο δεμένη είναι σε ένα αρμονικό σύνολο. Οι διάσπαρτοι χαμηλοί λόφοι, οι πεδιάδες, τα ποτάμια με τους μικρούς παραπόταμούς τους, η θάλασσα ολόγυρα που σχηματίζει την καταπληκτική αττική ακτογραμμή και μετά ρίξε ένα προσεκτικό βλέμμα στα μνημεία της, φέρε στο μυαλό σου την πολεοδομική σύνθεση της αρχαίας πόλης. Ίσως τώρα αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο. Οι κάτοικοι δημιούργησαν την πόλη τους με πρότυπο το φυσικό τοπίο. 
>>> Πρόκειται για μία προσπάθεια που πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον ο Δήμος Αθηναίων και τα υπουργεία Πολιτισμού και ΤουρισμούΓιατί μπορεί την Αθήνα πολλοί να εμίσησαν, αλλά την Πλάκα ουδείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου