Μόνον αψυχολόγητη μπορεί να θεωρηθεί η παρέμβαση του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και σχολίων, άνευ λόγου.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, θέλοντας ίσως να δείξει τα αισθήματα φιλίας που τρέφει γα τον Έλληνα πρωθυπουργό, θέλησε να πει μία «καλή κουβέντα», αγνοώντας ίσως ότι και κάτι τέτοιες «καλές κουβέντες» αν ειπωθούν, λέγονται στην ώρα τους και με τρόπο τέτοιο ώστε το αποτέλεσμα να έχει το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Είναι να απορεί κανείς πόσο ανώτερο των… Ελλήνων θεωρεί τον εαυτό του ο κ. Γιουνκέρ, που έφτασε στο σημείο να αποπειραθεί να συμβουλέψει έναν λαό. Που λόγω των καταστάσεων δεν τρέφει και τόσο συμπάθεια σε πρόσωπα που δεν αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως εταίροι, αλλά ως τοκογλύφοι.
Το αν ο κ. Γιουνκέρ ανήκει στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο ανήκει η ελληνική κυβερνώσα παράταξη, αυτό δεν σημαίνει ότι η ψήφος υπέρ της εκλογής του καλύπτει το σύνολο της πολιτικής που έχει ασκηθεί για την Ελλάδα.
Αυτό έχει γίνει κατανοητό στις Βρυξέλλες και ίσως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και από την σημερινή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι συνέπειές της, δεν ξεχωρίζει κόμματα και ιδεολογίες και να είναι σίγουρος ο κ. Γιουνκέρ ότι οι οπαδοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γεύονται την ανεργία και την ανέχεια και το σημαντικότερο, πως με την οικονομική κρίση, δεν απώλεσαν την κρίση τους.
Γι’ αυτό τον λόγο, δεν περιμένουν τον κάθε κ. Γιουνκέρ για να «συμβουλέψει» τους μεν και να «προειδοποιήσει» τους δε, για το μέλλον της πατρίδας τους.
Με δυό λόγια, τα όσα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν μία άκρως ανεύθυνη παρέμβαση στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας, που με τίποτα δεν κάνουν καλό σε μία κυβέρνηση που δίνει μάχες για να σωθεί ό,τι σώζεται στον τόπο όπου γεννήθηκε η Ευρώπη.
Ας δούμε τώρα, τι σχετικά μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία…
Ο κ. Γιουνκέρ, απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ελλάδα να μην εκλέγουν «ακραίες δυνάμεις» στην εξουσία και είπε πως θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα». Αυτή η δήλωση είναι μέχρι στιγμής η ισχυρότερη παρέμβαση της ΕΕ στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
«Νομίζω ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης, που διοργάνωσε η αυστριακή δημόσια τηλεόραση, μαζί με το EuObserver και άλλους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες. Ευθεία προειδοποίηση για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη; Ο κ. Γιουνκέρ δεν θέλησε να διευκρινίσει περαιτέρω την δήλωσή του αυτή.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ευθέως στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, στην περίπτωση που στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Δεν θα κρύψω την γνώμη μου καθώς υπάρχει πιθανότητα το τιμόνι της χώρας να αναλάβουν ακραίες δυνάμεις», υπογράμμισε ο κ. Γιουνκέρ. Στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν με τη δήλωσή του αυτή εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε εμμέσως με τη διπλωματική μέθοδο της σιωπηράς αποδοχής.
Σημειώνεται, πως οι προεδρικές εκλογές -η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει στη Βουλή των Ελλήνων στις 17 Δεκεμβρίου και η τελευταία στην οποία απαιτούνται 180 βουλευτές γα την εκλογή Προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου- θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εάν υπάρξουν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να εκλεγεί πρόεδρος.
Έτσι ο κ. Γιουνκέρ, ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ακραίες δυνάμεις», απάντησε: «Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από ανθρώπους που έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους και που μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών διαδικασιών».
«Κάθε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά θα προτιμούσα οικεία πρόσωπα στην εξουσία», δήλωσε ακόμη ο κ. Γιουνκέρ, κάνοντας προφανή αναφορά στον πρώην Έλληνα επίτροπο της ΕΕ, Σταύρο Δήμα, ο οποίος είναι υποψήφιος για νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκ μέρους του κυβερνώντος συνασπισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου