Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Σήμερα γιορτάζει η Κύπρος μας!

Σήμερα 1η Απριλίου, είναι η Εθνική Εορτή της Κύπρου - μια μεγάλη Επέτειος για τον Ελληνισμό, αφού σαν σήμερα το 1955 ιδρύθηκε η ηρωική ΕΟΚΑ, που με το αίμα τόσων παληκαριών της πότισε το δέντρο της Λευτεριάς.
Μπορεί, εδώ στην Ελλάδα να περνάει κάπως απαρατήρητη η Επέτειος της ΕΟΚΑ, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Ελληνισμό της Διασποράς…

Των αθανάτων το κρασί
το 'βρετε σεις και πίνετε
ο θάνατος είναι ζωή
κι αθάνατοι θα μείνετε

ΑΦΙΕΡΩΜΑ από το diaspora-grecque, των Ελλήνων της Γαλλίας.
Μήνυμα του ΣΑΕ >> κλικ στα Σχόλια

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
    ΜΗΝΥΜΑ
    της Γραμματέως Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Φέτος συμπληρώνονται 53 χρόνια από την 1η Απριλίου του 1955, μία εξαιρετικά σημαντική επέτειος για μας τους Έλληνες. Μια ημερομηνία που σηματοδοτεί τον ξεσηκωμό του Eλληνισμού της Κύπρου, εναντίον της αποικιοκρατικής Μ. Βρετανίας, έναν αγώνα τιτάνιο για την Ελευθερία και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
    Σίγουρα όταν η Ε.Ο.Κ.Α ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα, οι 'Αγγλοι ποτέ δεν φαντάστηκαν ότι μία χούφτα αγωνιστών θα μπορούσαν να τους νικήσουν. Και όμως, 40.000 Βρετανοί στρατιώτες δεν μπόρεσαν να νικήσουν τις λίγες εκατοντάδες αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. Η τρομοκρατία, οι εξορίες, τα βασανιστήρια, οι αγχόνες, όχι μόνον δεν έκαμψαν την επιθυμία των Κυπρίων για αγώνα, απεναντίας ατσάλωναν το φρόνημά τους και η ορμή, ιδιαιτέρως της νεολαίας, υπήρξε ασυγκράτητη. Το ολοκαύτωμα του Αυξεντίου στον Mαχαιρά, η ηρωική θυσία των αγωνιστών στον αχυρώνα του Λιοπετρίου, γίνανε αστείρευτες πηγές θάρρους για το λαό της Κύπρου. Αυτή η ατσάλινη Eλληνική ψυχή και το αδούλωτο πνεύμα πότισαν με το αίμα τους την μαρτυρική Κύπρο. Με το αίμα του Παλληκαρίδη, του Μάτση, του Δράκου, του Καραολή, του Λένα, του Δημητρίου και όλων των άλλων ηρώων. Ήρωες οι οποίοι δεν πέθαναν, πέρασαν μόνον απέναντι και έγιναν αθάνατοι.
    Το παράδειγμά τους, ο αγώνας για την Eλευθερία, μας οδηγεί ακόμη και σήμερα, που η Κύπρος, στο κατώφλι του 21ου αιώνα εξακολουθεί να αντικρίζει την μοίρα της διχοτομημένη. Η επιθυμία των νέων εκείνων παιδιών που έδωσαν την ζωή τους, εξακολουθεί να είναι και δική μας επιθυμία και επιδίωξη για την επανένωση της Κύπρου, μοναδικής ευρωπαϊκής χώρας ακόμη μοιρασμένης στα δύο.
    Σύσσωμος ο Ελληνισμός σε κάθε γωνιά του κόσμου μας, χέρι –χέρι με τον Κυπριακό Ελληνισμό δίνουν την δική τους μάχη στο διπλωματικό πεδίο πλέον, έχοντας επίγνωση της κληρονομιάς που άφησαν εκείνοι οι αγωνιστές.
    Ας ευχηθούμε ότι πολύ σύντομα οι προσπάθειες όλων μας θα οδηγήσουν στην επανένωση της Μεγαλονήσου, και ο αγώνας αυτών των Μεγάλων Ηρώων θα δικαιωθεί.Για μία Επανενωμένη, Ειρηνική και Ελεύθερη Κύπρο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή