Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Παναττικό "ΟΧΙ" για την πώληση του ΟΛΠ


- Ψήφισμα και απόφαση από την  Περιφέρεια
- Στις 2/12 εκδίκαση προσφυγής του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά στο ΣτΕ

Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψήφισμα κατά της πώλησης του ΟΛΠ, ενώ παράλληλα το Σώμα αποφάσισε την παρέμβαση από την Περιφέρεια Αττικής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 2 Δεκεμβρίου, οπότε και εκδικάζεται η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, καθώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιμελητηρίων της πόλης, ώστε να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ. Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:
Ο Αναπτυξιακός σχεδιασμός του Λιμανιού είναι ζήτημα που αφορά συνολικά την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Αποτελεί ζήτημα ύπαρξης για τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής και δεν μπορεί να εξαντλείται στους οικονομικίστικους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ και της Κυβέρνησης.
Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στην πώληση του ΟΛΠ και ζητά να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ της Κυβέρνησης, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών, επαγγελματικών φορέων και όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να προκριθεί, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, η βέλτιστη λύση για την ανάπτυξη του ΟΛΠ ως δημόσιου Οργανισμού με όλες τις δραστηριότητές του, ενταγμένου σε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες.
Ακόμα αποφασίζει να εκδώσει έγγραφο με τις θέσεις της Περιφέρειας, προκειμένου να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά τη συζήτηση της Αιτήσεως Ακυρώσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και όλων των Επαγγελματικών φορέων που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πειραιά Γ. Γαβρίλης, αναφερόμενος στην κερδοφορία του ΟΛΠ, επεσήμανε ότι διαχρονικά αποτελεί έναν κερδοφόρο Οργανισμό, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί με ίδια κεφάλαια μεγάλες επενδύσεις, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Σχετικά με την παρουσία της εταιρείας COSCO στο λιμάνι ο κ. Γαβρίλης σημείωσε ότι: «Αυτή η παρουσία αφαίρεσε από το δημόσιο έλεγχο μια σημαντική για τη χώρα και την οικονομία λιμενική δραστηριότητα, ενώ η λειτουργία της στον Πειραιά δεν αύξησε συνολικά τις θέσεις απασχόλησης στο λιμάνι, αλλά αντικατέστησε θέσεις μόνιμης εργασίας με θέσεις επισφαλούς και χαμηλά αμειβόμενης απασχόλησης. 
Επίσης, δεν συνέβαλλε ουσιαστικά στα φορολογικά έσοδα, λόγω των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει, ενώ οι επενδύσεις που πραγματοποίησε δεν είχαν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».
Αναλύοντας δε, τις αρνητικές επιπτώσεις από την πώληση του ΟΛΠ σημείωσε ότι αυτές θα αφορούν:
• Στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο
• Στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
• Στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση
• Στη σχέση του λιμανιού με την πόλη του Πειραιά
• Στην εργασία και την περιβαλλοντική προστασία
• Στη λειτουργία των υπόλοιπων λιμανιών της Αττικής (Ελευσίνα, Λαύριο και Ραφήνα).
Εν τω μεταξύ, στην 27η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, έκανε παρέμβαση ο αντιπεριφερειάρχη Νήσων Π. Χατζηπέρος, ο οποίος δήλωσε «κάθετα αντίθετος στο ξεπούλημα της Κυνοσούρας του Τύμβου των Σαλαμινομάχων και του Αρχαίου Λιμένα της Σαλαμίνας», επισημαίνοντας ότι η περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος και αποτελεί παγκόσμιο μνημείο.
Επίσης μετέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την αντίθεση των νέων δημοτικών αρχών (ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων) στις εκχωρήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ των Λιμένων του Πόρου και της Ύδρας. Οι Λιμένες αυτοί αποτελούν πηγή εσόδων, εκατοντάδων – χιλιάδων ευρώ ετησίως με προοπτική αύξησή τους. Στο ΤΑΙΠΕΔ εκχωρείται η χερσαία ζώνη Λιμένος η οποία φτάνει μέχρι την οικοδομική γραμμή που σημαίνει δεν θα υπάρξει απώλεια μόνο από τα έσοδα των ελλιμενισμένων σκαφών αλλά και απ’ όλες τις λοιπές δραστηριότητες.
Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηπέρος, ο επενδυτής θα έχει δικαίωμα να κατασκευάσει κτήρια στην χερσαία ζώνη Λιμένος σε παραδοσιακούς οικισμούς, να τοποθετεί κιγκλιδώματα και να απαγορεύει την διέλευση των επισκεπτών και των κατοίκων στις περιοχές αυτές. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό τον αγώνα τους θα είμαστε αλληλέγγυοι», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου