Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η φοροδιαφυγή, ο κ. Γιουνκέρ και οι "Πράσινοι-Αλληλεγγύη"

Όσα αποκαλύπτονται χάρη στην δουλειά μιας «διεθνούς συνεργασίας δημοσιογράφων ερευνητών» (ICIJ) αλλά και εισαγγελικών αρχών σχετικά με τον ρόλο των τραπεζών στην προστασία και κάλυψη της φοροδιαφυγής και φοροαπάτης σε χώρες όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία αλλά και των offshore εταιριών, πρέπει να τεθούν στο κέντρο του ενδιαφέροντος τόσο της Ευρώπης και των θεσμών της όσο και της κοινωνίας των πολιτών.
Πρόκειται για θέση των «Πρασίνων - Αλληλεγγύη», με αφορμή τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί για τον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Νίκος Χρυσόγελος, που είναι συνεπικεφαλής του κόμματος «Πράσινοι - Αλληλεγγύη», δήλωσε:
«Σοβαρό θέμα νομιμοποίησης προκύπτει για τον σημερινό πρόεδρο της Κομισιόν κ. Juncker με βάση όσα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση της κάλυψης της φοροδιαφυγής από το Λουξεμβούργο (Luxembourg Leaks) την εποχή που πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών ήταν ο ίδιος. »Εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί να παραμείνει επικεφαλής ενός από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ένας πολιτικός που φαίνεται να παρείχε κάλυψη στην φοροδιαφυγή ή τουλάχιστον αντιδρούσε στην αντιμετώπιση της αδιαφάνειας που υπήρχε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας του. Θυμίζουμε ότι το Λουξεμβούργο και η Αυστρία συνέχισαν να αρνούνται μέτρα διαφάνειας στις τραπεζικές συναλλαγές – ακόμα και μετά την κρίση στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Κύπρο…
»Πέρα από την ανάγκη διερεύνησης των προσωπικών ευθυνών του σημερινού προέδρου της Κομισιόν, οι αποκαλύψεις δημιουργούν την υποχρέωση ανάληψης άμεσα πρωτοβουλιών, από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, για την αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαπάτης στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο είχαμε ζητήσει ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης ενάντια στο φορολογικό dumping. Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να αναλάβουν όλα τα κράτη αλλά και η Κομισιόν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες.
»Η πίεση του Ευρωκοινοβουλίου και της Ομάδας των Πράσινων έχουν αρχίσει να έχουν κάποια αποτελέσματα αλλά απαιτείται μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την Κοινή Ευρωπαϊκή Βάση Φορολόγησης των Επιχειρήσεων (Common Consolidated Corporate Tax Base) και ένα ελάχιστο κοινό ευρωπαϊκό ποσοστό φορολόγησης των επιχειρήσεων (european minimum corporate tax rate) ώστε να μην δημιουργούνται «φορολογικοί παράδεισοι» που στην πραγματικότητα στερούν τις κοινωνίες από τους αναγκαίους πόρους κι επενδύσεις για κοινωνικά προγράμματα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
»Πρέπει άμεσα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαφάνειας στο τραπεζικό σύστημα και η παροχή πληροφοριών στα κράτη μέλη για καταθέσεις πολιτών τους σε τράπεζες άλλου κράτους μέλους. Η Γερμανία οφείλει να σταματήσει να μπλοκάρει την διαδικασία, πολύ περισσότερο που συχνά επικρίνει άλλες χώρες για φοροδιαφυγή, αλλά στην πράξη συχνά την καλύπτουν (και) γερμανικές τράπεζες μέσω του τραπεζικού απόρρητου».
Από την πλευρά της, η Όλγα Θεοδωρικάκου, μέλος του 7μελούς προεδρείου των «Πρασίνων - Αλληλεγγύη» δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για το άμεσο κλείσιμο των offshore εταιριών στην Ευρώπη και διεθνείς πρωτοβουλίες για το κλείσιμο τους παγκοσμίως αλλά και για να ενισχύσει την διαφάνεια και τον έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα.
»Η παγκόσμια έρευνα των δημοσιογράφων αποδεικνύει το πώς καταφέρνουν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποφεύγουν προκλητικά την φορολόγηση τεράστιων ποσών μέσω offshore εταιριών αλλά και του τραπεζικού συστήματος. Είναι προκλητικό να λειτουργεί ένα σύστημα «νόμιμης» φοροδιαφυγής που στερεί την Ευρώπη από σημαντικούς πόρους σε μια εποχή που βιώνουμε μια βαθιά κοινωνική κρίση.
»Η φοροαπάτη, η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στερούν συνολικά την Ευρώπη από έσοδα ύψους 1 τρις Ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επενδύονται για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την κοινωνική επανένταξη και την ενίσχυση της κοινωνικής και οικολογικής καινοτομίας.
»Ελπίζουμε, επίσης, ότι η δικαστική έρευνα θα ρίξει άπλετο φως σε όλα τα σκάνδαλα με μίζες, ιδιαίτερα για εξοπλιστικά προγράμματα, όπου εμπλέκονται Έλληνες πολίτες και πολιτικοί. Μάλιστα κάποιοι από τους εμπλεκόμενους εμφανίζονταν κατά καιρούς ως φλογεροί πατριώτες και υπέρμαχοι της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, αλλά, όπως φαίνεται, με το (προσωπικό) αζημίωτο.
»Εξ άλλου επίσημα - σύμφωνα και με την έρευνα του πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων Ν. Χρυσόγελου - οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας την περίοδο 1974-2011 κόστισαν στην κοινωνία πάνω από 250 δισ. (τιμές 2005).
»Σε όλες τις περιπτώσεις εμφανίζονται offshore επιχειρήσεις στην αλυσίδα διακίνησης του μαύρου χρήματος.
»Ο έλεγχος των καταθέσεων και της συνολικής περιουσίας θα μπορούσε να αποκαλύψει φοραποφυγή, φοροαπάτη και «γκρίζο χρήμα».
»Σύμφωνα με μελέτη ειδικών, το ύψος των εσόδων από τον έλεγχο των ελληνικών καταθέσεων στις Ελβετικές Τράπεζες (εκτιμώνται σε 220 δισ.) και άλλες τράπεζες (π.χ. Λουξεμβούργου, Αυστρίας κα, που δεν συνεργάζονταν μέχρι πρόσφατα για τον έλεγχο των διαδρομών του μαύρου χρήματος) θα μπορούσε να επιστρέψει στα δημόσια ταμεία ποσά της τάξης των 6-45 δισ. ευρώ.
»Δεν είναι φυσικά όλες οι καταθέσεις προϊόν γκρίζων συναλλαγών ή φοροδιαφυγής αλλά ο έλεγχος των καταθέσεων θα αποκάλυπτε μεγάλος μέρος από τον παράνομο πλούτο που δημιουργήθηκε σε βάρος της κοινωνίας και της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου