Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Δ. Μάρδας: Η γοητεία μιάς συντριβής...

Ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος (αν. καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ) είναι ο Δημήτρης Μάρδας και σε τακτά διαστήματα φιλοξενούμε ενδιαφέροντα οικονομικά και κοινωνικοοικονομικά άρθρα του. 
Όμως ο κ. Μάρδας, δείχνει πως έχει έφεση προς τη λογοτεχνία και αυτό το δείχνει με ένα πόνημά του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτης». Πρόκειται για το πολιτικό μυθιστόρημα υπό τον τίτλο «Η γοητεία μας συντριβής», που ολοκληρώνεται με τη βοήθεια μιας αστυνομικής περιπέτειας… Μιας αστυνομικής περιπέτειας, έτοιμης για ταινία!
Κύριος πρωταγωνιστής των καταστάσεων που εκτυλίσσονται, είναι ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατόπιν γίνεται γενικός γραμματέας σε υπουργείο, κατά τη διάρκεια δύο πρόσφατων περιόδων.
Η όλη εξιστόρηση καταστάσεων και εξελίξεων, αφορά σε ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών, επεκτεινόμενη δευτερευόντως και σε άλλα θέματα που απασχολούν κάποιες εκφάνσεις της αγοράς. 
Το βιβλίο αρχικά, μεταφέρει τον αναγνώστη στις Βρυξέλλες και καταγράφει, εκτός των άλλων, τα παραλειπόμενα κάποιων διεθνών διαπραγματεύσεων και τον τρόπο με τον οποίον εξελίχθηκαν οι τελευταίες στο πλαίσιο της πορείας του πλανήτη προς την παγκοσμιοποίηση. Ακολούθως η ιστορία καταλήγει στην Αθήνα. 
Εκεί παρουσιάζεται το μέγεθος της γραφειοκρατίας που σαρώνει το μικρόκοσμο ενός υπουργείου, ο τρόπος δράσης πολιτικών προσώπων, το μεγαλείο της μεταξύ τους ασυνεννοησίας και οι σχέσεις διαπλοκής που ανθίζουν ανάμεσα σε πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Όλα τα γεγονότα, τα διαπερνά μια ιστορία με πρωταγωνιστές μια μητέρα και την κόρη της. Η όλη πλοκή, αρχίζει από μια τυχαία γνωριμία ενός ατόμου που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να εργαστεί στην Επιτροπή με μια καταδιωγμένη γυναίκα, τη μητέρα, σε πτήση για τις Βρυξέλλες το 1992. Η μητέρα κινείται με μεγάλη άνεση και σ’ ανύποπτους χρόνους, στην Ευρώπη και στην Αμερική. 
Το νήμα, που άρχισε αυτή να ξετυλίγει, πιάνει η δαιμόνια κόρη της, σπουδάστρια στην Αμβέρσα, με τη βοήθεια μιας καλά μεθοδευμένης εκδικητικής συμπεριφοράς, το αποτέλεσμα κάποιων παλαιότερων εφιαλτικών στιγμών που επανήλθαν στη μνήμη της. Κι’ όλα αυτά εξαιτίας μιας απροσεξίας… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου