Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Προσωποκράτηση τέλος, αλλά τα κελιά δεν κλείνουν…

Δόθηκε μεν οριστικά τέλος στην προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, αλλά ας μην καθησυχάζουνοι χρεοφειλέτες, καθώς υπάρχει και το ποινικό μέρος για «μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο», όπου οι «καμπάνες» που πέφτουν αγγίζουν και την 5ετία.
Η απόφαση 250/2008 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα μείνει ιστορική, καθώς γίνεται παρελθόν για την Ελλάδα, το αναχρονιστικό και απάνθρωπο μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο. Ένα τριτοκοσμικό μέτρο, για το οποίο όλα τα κόμματα δεν συμφωνούσαν για την ισχύ του όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, αλλά όταν γίνονταν κυβέρνηση, όχι μόνον το… ξεχνούσαν, αλλά εξέφραζαν και τις αντιρρήσεις τους σε σχετικό αίτημα της εκάστοτε αντιπολίτευσης!
Η απόφαση του ΣτΕ, που ελήφθη σχεδόν ομόφωνα πριν από περίπου ένα χρόνο σε διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, βασίζεται στο αντισυνταγματικό δεδομένο της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας των οφειλετών, αφού συγκρούεται με τα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος, που προβλέπουν ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη και πως ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
Όμως, πέντε σύμβουλοι του Επικρατείας εξέφρασαν την άποψη ότι η προσωποκράτηση αντιβαίνει και στο άρθρο 7 του Συντάγματος, που αναφέρει: «το ανθρώπινο σώμα ουδέποτε δύναται να χρησιμοποιείται ως μέσον για την επίτευξη σκοπού, έστω και δημοσίου συμφέροντος». Δηλαδή, η Δημοκρατία μας, περίμενε δικαστική απόφαση προκειμένου να καταργηθεί αυτό το μέτρο-ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτευμα...
Η προσωποκράτηση τέλος, αλλά τα κελιά παραμένουν ανοιχτά για όσους δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, καθώς το ποινικό μέρος της υπόθεσης συνεχίζει να υφίσταται και να λειτουργεί με βάση το άρθρο 25 του Ν. 1882/90, που προβλέπει φυλάκιση έως και πέντε χρόνια για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Αλλά και προς το ΙΚΑ, για να μη ξεχνιώμαστε…
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι συνεχίζει να υφίσταται το μέτρο της κατάσχεσης της περιουσίας των χρεοφειλετών, ως τρόπος για την είσπραξη των χρεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου