Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Οι αποδείξεις και το… παρασύνθημα!

Επιστρέφει το σύστημα των αποδείξεων και μαζί του μία απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για να αυξηθούν τα έσοδά του, καθώς οι παράγοντες που… παρεμποδίζουν πολλούς επαγγελματίες να κόβουν αποδείξεις δεν έχουν εκλείψει.
Απ’ ό,τι μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό, η εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις από μερικές κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ώστε το ετήσιο αναγνωριζόμενο ποσό να μην υπερβαίνει τα… 1.200 ευρώ!
Το μέτρο είναι τουλάχιστον ουτοπιστικό και σαφώς προεκλογικό, αφού ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης γνωρίζει πολύ καλά, πως όταν κάποιος ζητήσει απόδειξη από τον υδραυλικό, εκείνος θα του αναγγείλει το νέο ποσόν στο οποίο θα εμπεριέχεται ο ΦΠΑ! Κάτι δηλαδή που σημαίνει, ότι δεν θα βρεθεί κανένας μισθοσυντήρητος που για να πάρει απόδειξη να δώσει περισσότερα λεφτά στον εν λόγω επαγγελματία…
Για την ιστορία, θα πρέπει να γίνει μία υπόμνηση προς τους αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει σχέση με κάτι που είχε πει κάποτε ο τότε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Γιώργος Κανελλόπουλος και μέχρι στιγμής, ούτε έχει καταργηθεί, ούτε έχει διαψευσθεί, ούτε και ισχύει!
Συγκεκριμένα, ο κ. Κανελλόπουλος είχε πει ότι ο ΦΠΑ εμπεριέχεται στην τιμή που δηλώνεται! Δηλαδή, όταν κάποιος λέει ότι η εργασία μου στοιχίζει Χ ευρώ, εννοεί ότι κοστίζει τόσο συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Όπως είναι γνωστό, αυτό όχι μόνον δεν συμβαίνει, αλλά υπάρχουν και επιχειρήσεις οι οποίες στις τιμές των προϊόντων τους δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, αλλά ο πελάτης το πληροφορείται, μόνον αν βάλει τα γυαλιά του και κοιτάξει προσεκτικά το έντυπο.
Επ’ αυτού του θέματος, το υπουργείο Οικονομικών, περιέργως δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το να προβάλλει αυτή την παράμετρο και έτσι η αποφυγή κοψίματος αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες, έχει γίνει συνήθεια.
Τώρα, πώς το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι ο καταναλωτής για να κερδίσει 1.200 ευρώ τη χρονιά, θα δέχεται να πληρώνει το επιπλέον ποσό του ΦΠΑ, που θα του ζητούν οι διάφοροι επαγγελματίες;
Γι’ αυτό, μάλλον θα έδινε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, μία καμπάνια για να ενημερωθεί ο καταναλωτής και ο επαγγελματίας ότι η αναγγελία του τιμήματος ενός προϊόντος ή μιάς εργασίας, θα πρέπει αν συμπεριλαμβάνει το ΦΠΑ.
Το… σύνθημα «Αγαπάς την Ελλάδα – απόδειξη» το ξέρουμε. Ας προχωρήσουμε στο… παρασύνθημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου