Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τι είχε πει στον Δημ. Κωνσταντάρα ο συνταγματολόγος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Κασιμάτης


«Ο λαός θα γεννήσει 
τη νέα πολιτική ηγεσία 
που θα πει το μεγάλο ΟΧΙ 
στην υποδούλωση της χώρας»


Του 
Δημήτρη 
Κωνσταντάρα


Μια δήλωση που έκανε από τα Κύθηρα όπου προτιμά να περνά τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιώργος Κασιμάτης εν όψει μιας σειράς από δίκες για τις «πολιτικές πράξεις αντίστασης» της γνωστής κίνησης «Δεν πληρώνω», αποτελεί μνημείο σαφήνειας, αποφασιστικότητας και ουσιαστικής αντίστασης σ΄ αυτή τη σαθρή περίοδο που ζούμε. 
Με λίγα λόγια, νομικά αλλά και πολιτικά αποδεικτικά στοιχεία και κυρίως ανθρώπινη λογική, καταφέρνει ένα ισχυρό χτύπημα στην παράλογη και απολυταρχική λογική του καθεστώτος. Ενός καθεστώτος που χωρίς να επιχειρήσει καν να βρει πιο ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς τρόπους να πολεμήσει –όπως έχει καθήκον- την τρικυμία που μας ζώνει, διοικεί με τούρκικης έμπνευσης «φετφάδες» και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αγνοώντας τον παράγοντα «άνθρωπος» και αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της Δικαστικής Εξουσίας ή αναγκάζοντάς την να συμπορευθεί ακόμη και σε καραμπινάτες, συνταγματικές αποκλίσεις και παρατυπίες.
Λέει – μεταξύ άλλων – ο σεβαστός καθηγητής που σε πρόσφατη συνέντευξη που μου έδωσε να δίστασε να πεί ότι «Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ν αποκτήσει κυβέρνηση», ότι «Είμαστε χώρα υπό κατοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία.», ότι «Το χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Και είναι επαχθέστατο» αλλά και ότι «Μνημόνια και υποχρεώσεις μπορούν να ανατραπούν»: 
«Υπέρτατες αρχές του δικαίου και της σύγχρονης δημοκρατίας, που αποτελούν και αρχές της παγκόσμιας κοινωνίας, είναι η δημοκρατική αρχή μαζί με τα πολιτικά δικαιώματα και η αρχή προστασίας της αξίας του ανθρώπου μαζί με τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου. 
- Όταν από μέρους του κράτους παραβιάζεται επί τρία σχεδόν χρόνια συνεχώς το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, σε βαθμό που μεγάλο μέρος του Ελληνικού Λαού έχει οδηγηθεί και οδηγείται καθημερινά σε κατάσταση εξαθλίωσης, 
- Όταν, μάλιστα, η κατάσταση αυτή εξαθλίωσης βρίσκεται κάτω από τα κατώτατα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης και συχνά κάτω και από αυτά τα όρια επιβίωσης και 
- Όταν το κράτος, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των πολιτών, αποδεδειγμένα δεν κάνει τίποτε για να προστατεύσει τους πολίτες του από την καθημερινή παραβίαση της αξίας και της αξιοπρέπειάς τους ως ανθρώπων και τα πολιτικά τους δικαιώματα ως πολιτών δημοκρατικού πολιτεύματος, τότε το κράτος αυτό, δυστυχώς το Ελληνικό Κράτος, δεν μπορεί να έχει ποινική αξίωση κατά πράξεων που αποτελούν άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων σε πολιτικό αγώνα αυτοπροστασίας του λαού και του πολίτη.»
Παίρνοντας αφορμή από τις μαζικές εκδηλώσεις του Κινήματος «Δεν πληρώνω», μεταξύ των οποίων ήταν κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε σταθμούς διοδίων, ο κ. Κασιμάτης, καταθέτει το βάρος της 50ετούς θητείας του στην άσκηση της Νομικής Επιστήμης και την εγκυρότητά του ως συνταγματολόγου, δημιουργώντας οπωσδήποτε τεράστια ηθικά αλλά και επιστημονικά προβλήματα στους νεότερους συναδέλφους του που καλούνται τακτικά να αποφασίσουν για τις πρωτοβουλίες του Κινήματος το οποίο δεν διστάζει ουσιαστικά να αθωώσει, θεωρώντας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η διαρκής παραβίαση του δημοκρατικού πολιτεύματος εκ μέρους του κράτους.
«Τα πολιτικά δικαιώματα της δημοκρατίας,- γράφει- τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας, της ελεύθερης ένωσης και συνάθροισης προσώπων, της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης με λόγο και έργο και, κυρίως, το υπέρτατο και έσχατο δικαίωμα της αντίστασης, που εγγυάται το Σύνταγμα στο ακροτελεύτιο άρθρο του για τις περιπτώσεις όπως η σημερινή (της διαρκούς παραβίασης από μέρους του κράτους του δημοκρατικού πολιτεύματος και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη) πρέπει να αποτελέσουν για τη Δικαιοσύνη τη βάση ερμηνείας των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Οι πράξεις άσκησης των θεμελιωδών αυτών δικαιωμάτων δεν είναι εκείνες που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας –ούτε ως προς το σκοπό τους ούτε ως προς την υπαιτιότητα. 0ι δικαστές έχουν από το δίκαιο και τη δυνατότητα και την υποχρέωση να ερμηνεύσουν σωστά το γραπτό ποινικό δίκαιο και να προστατεύσουν την ουσία της δημοκρατίας, της αξίας του ανθρώπου και του Συντάγματος.»
Με 300-350 λέξεις , αυτός ο σπουδαίος νομικός επιστήμονας και σύγχρονος φιλόσοφος, κατεξευτελίζει τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και δημιουργεί το αίσθημα μιας ανυπέρβλητης απαξίωσης των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.
Όπως μου είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις που μου είχε κάνει την τιμή να μου παραχωρήσει  «το πολίτευμα δεν λειτουργεί, οι εγγυήσεις του Συντάγματος έχουν καταλυθεί, η εθνική κυριαρχία και η δημόσια περιουσία έχουν δεσμευθεί ολοκληρωτικά, τα δικαιώματα των πολιτών ποδοπατούνται με μανία».
Ο καθηγητής Γεώργιος Κασιμάτης εκφράζει αυτή τη στιγμή το μέσο όρο των ελλήνων πολιτών και δημιουργεί για τους αιρετούς «νομοθέτες» του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ένα παράδειγμα προς μίμηση. Χωρίς ακρότητες, χωρίς ύβρεις, χωρίς έωλες κατηγορίες, χωρίς σκανδαλολογία, αλλά και χωρίς περιστροφές: 
«Η νέα πολιτική μας ηγεσία κάποτε θα βγει. Αν δεν αναδυθεί από τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις, ο λαός θα γεννήσει τη νέα πολιτική ηγεσία που θα πει το μεγάλο ΟΧΙ στην υποδούλωση της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου