Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Παρέμβαση-ράπισμα Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας - Τριγμοί στο Βερολίνο

Με... κακοκεφιά θα ξυπνήσει το πρωί (αν κοιμήθηκε...) η Άγκελα Μέρκελ, μετά τις δηλώσεις-ράπισμα του Μπάρακ Ομπάμα, κατά της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής που κατευθύνει το Βερολίνο και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν υποκύψει στο γερμανικό "δόγμα" περί λιτότητας. Όσο για τον... φιλόσοφο της πολιτικής λιτότητας κ. Σόϊμπλε, ίσως να φώναξε τον καρδιολόγο! Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι δηλώσεις Ομπάμα πρκάλεσαν τριγμούς στην καγκελαρία...
Συγκεκριμένα, ο κ. Ομπάμα, όταν ρωτήθηκε -στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNN- εάν συμφωνεί με την δήλωση του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα απάντησε: «Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ωστόσο πως αδιαμφισβήτητα η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων φέρνοντας ως παράδειγμα το φοροεισπρακτικό σύστημα το οποίο χαρακτήρισε τραγικόΕπίσης επεσήμανε πως για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, θα πρέπει να δρομολογήσει μια σειρά από αλλαγές.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, με την πάροδο του χρόνου αυτό δεν θα μπορέσει να το αντέξει ότι η κοινωνία αλλά ούτε και το πολιτικό σύστημα».
Ο Μπάρακ Ομπάμα συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη σημειώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Και σημείωσε: 
«Όταν η οικονομική κρίση ξέσπασε στην Ελλάδα εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμάνια και άλλοι  ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή».
»Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο» κατέληξε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

2 σχόλια:

  1. Μεγάλες και σωστές οι αλήθειες του προέδρου Ομπάμα φίλε Παντελή.
    Απομένει να καταφέρει η Μέρκελ αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη να μπορέσουν να τις δουν και να τις κατανοήσουν.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... ξεχνάτε, Φίλοι μου ότι ο ...2ος Π.Πόλεμος άλλαξε πρόσωπο...... άποψή μου, βέβαια... Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή