Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Προσωποκράτηση. Μπρρρ!..

Σε «κόντρα» τα δύο ανώτατα δικαστήρια για το θέμα της προσωποκράτησης, μετά από απόφαση του Άρειου Πάγου που έρχεται σε αντίθεση με απόφαση του ΣτΕ. Και για την επίλυση της διαφοράς καλείται τώρα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση του εισαγγελέα του ΑΠ κ. Γιώργου Σανιδά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η προσωποκράτηση που προβλέπεται μέχρι ένα έτος για χρέη προς το Δημόσιο, δεν είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές καθώς δικαιολογείται από σοβαρούς λόγους δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος, που συνίσταται στην έγκαιρη είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
Μετά την εξέλιξη αυτή το ζήτημα της προσωποκράτησης αναμένεται να κριθεί οριστικά από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, διότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή της, έχει κρίνει τα ακριβώς αντίθετα: ότι δηλαδή η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι αντίθετη προς στις συνταγματικές επιταγές.
Ανώτατοι δικαστές είναι αυτοί, γνωρίζουν περισσότερα νομικά και οι αποφάσεις τους πρέπει να είναι σεβαστές, άσχετα εάν διαφωνεί κανείς… Όπως π.χ. οι... οπαδοί του ΣτΕ που αυτό το μέτρο κάπου τους δείχνει ως αναχρονιστικό αλλά και αναποτελεσματικό! Κι αυτό επειδή όταν κάποιος χρεοφειλέτης του δημοσίου προσωποκρατηθεί, θα συμβούν τρία κακά: Θα στερηθεί η ελευθερία του - θα καταστραφεί οικονομικά - δεν θα αποδώσει τις οφειλές του.
Θα πει κανείς ότι η προσωποκράτηση θα λειτουργήσει σαν μέτρο πίεσης, με αποτέλεσμα να κατατρομοκρατούνται οι χρεοφειλέτες και να τρέχουν να πληρώνουν! Ναι αλλά, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου